23948sdkhjf

Upphandling som verktyg

Den offentliga sektorn upphandlar varor och tjänster för minst en femtedel av ekonomin varje år. En ny myndighet ska nu se till att dessa summor används strategiskt för bästa samhällsnytta.
Varje år upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster för över 600 miljoner kronor. Rätt använd kan upphandlingen utgöra ett effektivt instrument för att åstadkomma flera positiva effekter i samhället. Den första september slogs portarna upp till Upphandlingsmyndigheten vars övergripande mål är att stödja, förvalta och utveckla den offentliga upphandlingen.

- Vi behöver vägledning och ett starkt upphandlingsstöd. Ska vi lyckas med att utveckla den offentliga sektorn så måste vi se offentlig upphandling som ett verktyg. Varje år upphandlas för enorma summor, minst 620 miljoner, alltså en femtedel av ekonomin. Vi behöver absolut ha större strategisk användning av upphandling och därför behövs det en myndighet som kan just detta, något som också har efterfrågats från flera håll, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Den nya myndigheten ska verka för en rättssäker, effektiv och hållbar offentlig upphandling som ska göra nytta både för näringslivets utveckling och för samhället och medborgarna.

Bildandet av en myndighet som är inriktad på detta uppdrag ska öka förutsättningarna för att arbeta med upphandling utifrån ett strategiskt perspektiv för att kunna åstadkomma så stora positiva effekter i samhället som möjligt, som bland annat ökad tillväxt och sysselsättning.

- Myndigheten finns till både för mindre bolag, de mer etablerade leverantörerna och för de upphandlande myndigheterna. Dels ska arbetet ske nära Sveriges kommuner och landsting eftersom så stor del av upphandling sker där. Men tanken är även att det ska skapas en mötesplats mellan forskning och leverantörer, förklarar Shekarabi.

Ett fokusområde för Upphandlingsmyndigheten är att utveckla statliga myndigheters och andra offentliga aktörers kompetens och förmåga rörande innovationsupphandlingar.

- Ett första uppdrag som tilldelats myndigheten är att ta fram en struktur för hur upphandlande myndigheter redan på ett tidigt stadium kan ha en dialog med leverantörer. Detta för att rikta in upphandlingar på innovativa lösningar istället för att stänga dem ute.

Som vikarierande generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten har regeringen utsett Ann-Christin Nykvist som närmast kommer från Statens tjänstepensionsverk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.134