23948sdkhjf

Bactiguard sänker målen

Ökar omsättningen men hamnar ändå efter sin plan.
Stockholmsbaserade Bactiguard, som utvecklar och säljer infektionshämmande produkter och ytbeläggningar för medicinteknik för sjukvården, redovisar ett resultat efter skatt på 6,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015. Det är en rejäl ökning jämfört med -15,7 miljoner under motsvarande period året innan. Resultatet per aktie uppgick till 0,18 kronor (-0,47).

Marknadsvärdering av obligationslånet har påverkat resultatet negativt under kvartalet med -12,5 miljoner kronor (-6,8). Denna effekt är av redovisningskaraktär och har ingen kassaflödeseffekt.

Nettoomsättningen uppgick till 61,4 miljoner kronor (28,1). Rörelseresultatet blev 25,7 miljoner kronor (-5,3) och ebitda var 33,9 miljoner kronor (22). Operativt kassaflöde för kvartalet uppgick till 9,5 miljoner kronor (-21,8).

En utvärdering av de finansiella målen visar dock att bolaget ligger efter sin plan.

- Eftersom vi inte ser det som realistiskt att uppnå målen inom den ursprungliga tidsperioden reviderar vi dem med 2015 som utgångspunkt. Det nya tillväxtmålet är att växa med i genomsnitt 20 procent per år under en femårsperiod. Baserat på denna tillväxt räknar vi med att uppnå en ebitda-marginal om minst 30 procent vid slutet av femårsperioden, säger vd Christian Kinch i rapporten för det tredje kvartalet.

Under det tredje kvartalet, i augusti, gjorde Bactiguards order från CR Bard på cirka 28 miljoner kronor att intäkterna ökade kraftigt och bidrog starkt till det positiva resultatet och kassaflödet.

Den underliggande volymen ökade också något under det tredje kvartalet, även om bolaget inte räknar med någon ökning i den underliggande affären när året summeras.

- Sammantaget innebär detta att de ackumulerade intäkterna redan efter tre kvartal är i nivå med fjolårets helårsförsäljning, vilket innebär att omsättningen för 2015 kommer att vara högre än 2014, säger vd i delårsrapporten.

Detta är i linje med vad som sades när CR Bard-ordern aviserades i augusti.

Under kvartalet har försäljningen av Bactiguards egen BIP-portfölj varit svag och det är en besvikelse, enligt vd.

- Men vi kan trots detta notera ett antal positiva resultat av vår medvetet fokuserade strategi. Mellanöstern fortsätter att generera återkommande order, vilket leder till direktförsäljningsintäkter, även om volymerna var lägre detta kvartal än under det andra kvartalet. Även Sverige och Malaysia har bidragit till försäljningsvolymerna, säger vd.

Förberedande marknadsaktiviteter pågår i Indien och innan årets slut inleds kliniska studier vid tre ledande sjukhus. I Pakistan pågår förberedelser för marknadsintroduktion. I Brasilien och Chile pågår utvärderingar på ett dussintal sjukhus och i Mexiko har Bactiguard fått ett godkännande som innebär att bolaget nu kan leverera produkter till sin distributör.

- I Irak sätter den politiska situationen fortsatt käppar i hjulet och vi har fått information om att det kommer att bli en ny upphandling, vilket försenar våra leveranser. Även i Kina drar godkännandeprocessen ut på tiden, men vi har fått underhandsinformation om att vi nu närmar oss slutfasen, säger vd.

Läs mer om Bactiguard.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094