23948sdkhjf

Xbrane förbereder sig för börsen

Genom att listas på Nasdaq får bolaget tillgång till en bra kapitalplattform och ökad synlighet gentemot potentiella aktieägare, säger Martin Åmark, vd för Xbrane som planerar sin första produktlansering år 2017.


Under hösten arbetar biogenerikabolaget Xbrane Biopharma intensivt med accelerera bolagets utveckling. Bolaget planerar bland annat att stärka kassan genom en emission i samband med en planerad börsnotering som ska äga rum i slutet av januari nästa år. Då tar Xbrane klivet in på Nasdaq First North.

- Bolaget står inför en signifikant resa och vi kommer att behöva kapital. Genom att listas på Nasdaq får vi tillgång till en bra kapitalplattform och ökad synlighet gentemot potentiella aktieägare. Det är även en kvalitetsstämpel för utländska investerare och samarbetspartners, säger Xbranes vd Martin Åmark.

Martin Åmark tillträdde som vd på Xbrane Biopharma den 6 juli i år. I grunden har han en masterexamen i Industriell ekonomi från Linköpings tekniska högskola samt en MBA från Insead. Han kommer närmast från en tjänst som senior managementkonsult på Bain and Company, där han arbetade i drygt åtta år. Martin Åmark tog över vd-rollen från Siavash Bashiri, som valde att ta ett steg in i bolaget i samband med köpet av den italienska generikatillverkaren Primm Pharma som genomfördes i september.

- När vi gick in i förvärvet av Primm ville vi ta in en extern vd som kan fokusera på kapitalmarknaden nu när bolaget ska noteras på Nasdaq. Men jag finns kvar och kommer att lägga ännu mer fokus på affärsutvecklingen, säger Siavash Bashiri, som nu är operativ chef, COO samt verksamhetschef för affärsområdet biosimilars på Xbrane.

Sedan Martin Åmark tillträdde har mycket hänt på bolaget. Stort fokus har lagts på förvärvet av Primm Pharma, som gav Xbrane tillgång till kunskap kring tillverkning av läkemedel med kontrollerad frisättning, då den aktiva substansen kapslas in i en mikrosfär bestående av en polymer. Den reglerar frisättningen av den aktiva substansen, som kan pågå i upp till sex månader efter injiceringsdagen.

Xbrane har även tagit över Primms italienska fabrik samt utökat sin portfölj till åtta kandidater, där tre är biosimilarer som utvecklats av Xbrane och fem är generika med kontrollerad frisättning från Primm.

Ett av de projekt som kom med förvärvet är Spherotide. Spherotide består av den aktiva substansen Triptorelin och är en generika på originalläkemedlet Decapeptyl som används för behandling mot framförallt prostatacancer. Martin Åmark berättar att patentet för enmånaders och tremånadersversionerna av Decapeptyl gick ut år 2010 i EU men att ingen har lyckats tillverka en generisk version ännu på grund av svårigheterna med att få till samma frisättningsmönster som originalläkemedlet, ett problem som Primm lyckats lösa med sin mikrosfärsteknik.

Planen är att Spherotide ska lanseras i Iran och på andra tillväxtmarknader år 2017 och på andra marknader, som Europa, år 2018.

- Det finns två anledningar till att vi inleder lanseringen i tillväxtländerna. En anledning är att de komplexa läkemedel som vi gör generika av ofta är mycket dyra. Därför är tillgången till dem dålig i tillväxtländerna och behovet av billigare alternativ är stort. Vi vill dessutom generera kassaflöde inför en bioekvivalensstudie som måste genomföras innan ett marknadsgodkännande i Europa, säger Martin Åmark.

Bioekvivalensstudien ska inledas år 2017 och är som sagt inte ett krav på utvalda tillväxtmarknader. Planen är ändå att vänta med lanseringen på alla marknader till dess att studien har visat initiala positiva resultat.

Primm Pharma valdes ut bland flera förvärvskandidater då Xbrane ansåg att mikrosfärstekniken var ett bra komplement till bolagets egen metod för framställning av läkemedel. Där används E. col i-bakterier för att producera proteiner som utgör de aktiva substanserna i biologiska läkemedel. Framför den gen som kodar för målproteinet har bakterierna en promotor som fungerar som en dimmerknapp och kan ställa in bakteriernas produktionsintensitet. Det gör det möjligt att tillverka proteiner som inte kunde produceras med bakterier tidigare och till en högre produktivitet.

- I industrin stimuleras E. coli -bakterierna normalt sett till maxproduktion. Problemet är att de inte är skapta för att tillverka mänskliga proteiner och den höga produktionsintensiteten kan bland annat leda till att proteinerna blir felveckade och inaktiva. Det kan också leda till stress som resulterar i att bakterierna dör. Med vår dimmer-promotor kan vi istället ställa in den produktionshastighet som är mest optimal för bakterierna så att allt bli rätt och de mår bra, säger Siavash Bashiri.

- För två år sedan publicerade en forskargrupp en artikel i Nature där de hade kunnat producera ett specifikt membranprotein för första gången i E. coli med hjälp av vår teknik, tillägger han.

Några fler förvärv är inte aktiva för Xbrane för tillfället.

- Vi kan börja kolla på det igen nästa år men nu ligger vårt fokus på kapitalanskaffning inför börsintroduktionen, säger Siavash Bashiri.

Parallellt med detta pågår arbetet med att få GMP-godkännande för den nya produktionsanläggningen i Italien samt att få distributörer på plats på olika marknader. Dessutom har arbetet inletts mot ett godkännande i EU.

- Vi har haft ett vetenskapligt rådgivande möte med Läkemedelsverket och börjat arbeta med en CRO inför detta, säger Martin Åmark.

Xbrane Biopharma är ett bolag inom Serendipitygruppen. I juni förstärktes företagets styrelse med namn som docent Maris Hartmanis, som bland annat har varit vd på Medivir och Biophausia, Karin Wingstrand, tidigare Global Head and Vice President Clinical Development på Astrazeneca samt Peter Edman med erfarenhet från bland annat Orexo, Sobi, Pharmacia och Astrazeneca.

I styrelsen sitter också professor Alf Lindberg, tidigare professor i klinisk bakteriologi vid Karolinska Institutet samt med erfarenhet från läkemedelsbolag som Wyeth Vaccines och Sanofi Pasteur. Ordförande är professor Saeid Esmaeilzadeh, styrelseordförande för Serendipity Innovations.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094