23948sdkhjf

Samtal för prisvärda särläkemedel

Diskussioner mellan företag, betalare och sjukvård är nyckeln till att få läkemedel mot sällsynta diagnoser till marknaden på ett prisvärt sätt. Det menar TLV och specialistläkemedelsbolaget Sobi.
Priset för särläkemedel och andra behandlingar mot sällsynta sjukdomar blir ofta väldigt högt, ett problem som bland annat belystes i Läkemedels- och apoteksutredningen år 2014. Ett fall som fick stor uppmärksamhet var Alexion Pharmas särläkemedel Soliris, som under sommaren fick nej från Sveriges landsting för att priset var för högt.

Anledningen till de höga priserna är framförallt att de omfattande utvecklingskostnaderna ska slås ut på färre patienter.

Är det då värt att utveckla läkemedel mot sällsynta sjukdomar? Om de inte används i slutändan så är ju pengarna som lagts på utvecklingen bortkastade. Ett bolag som fokuserar hela sin verksamhet på sällsynta sjukdomar är specialistläkemedelsföretaget Sobi.

- Vi har aldrig sett prissättningen som ett problem men det är viktigt att ha örat mot marken och se till att vår forskning och utveckling fokuserar på behandlingar som efterfrågas av patienter och sjukvården, säger Sobis kommunikationschef Oskar Bosson

- Vi har som mål att ha en arbetsmodell där vi så tidigt som möjligt – helst redan på idéstadiet –inleder diskussioner med prissättande myndighet, patientföreningar, landsting och ibland andra företag för att försäkra oss om att ett visst läkemedel tillgodoser ett medicinskt och patientspecifikt behov som nuvarande behandlingar inte tillfredsställer och att det därför kommer att användas, tillägger han.

Den prissättande myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, anser att problemen kan lösas genom en mer dynamisk prissättningsprocess.

- I framtiden kommer vi att göra allt fler bedömningar genom trepartsöverläggningar mellan landsting, TLV och företag. Det är en modell som redan har använts när det gäller till exempel hepatit C och prostatacancer, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef vid Avdelningen för värdebaserad prissättning, TLV.

Han berättar vidare att problemet med för höga priser på läkemedel mot sällsynta sjukdomar inte är en självklarhet.

- Bara en handfull har ett osedvanligt högt pris, men det är ett allvarligt problem för de patienter som inte får sin behandling, säger han.

Läs mer om Sobi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062