23948sdkhjf

Känsligare än PSA

Ett nytt test för prostatacancer ska tas i bruk på Karolinska Universitetslaboratoriet i mars nästa år.
I en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Oncology visar forskare från Karolinska Institutet att ett nytt test kan upptäcka prostatacancer mer effektivt än dagens diagnostik, PSA.

I PSA-testet mäts halten av enzymet prostataspecifikt antigen, PSA, i blodet för att diagnosticera prostatacancer, men testet har sina nackdelar.

- PSA kan inte skilja mellan farlig och ofarlig cancer. Det leder till att män som inte har cancer, eller som har en cancerform som inte behöver behandlas får onödig, plågsam och i vissa fall farlig vård. Dessutom missar PSA många farliga cancerformer. Det har därför varit nödvändigt att försöka utveckla ett mer träffsäkert test som kan ersätta PSA, säger Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet, som lett den aktuella studien, i ett pressmeddelande.

I det nya testet, Sthlm 3, analyseras förekomsten av sex olika proteinmarkörer och över 200 genetiska markörer med hjälp av ett blodprov. Testet tar dessutom hänsyn till kliniska data som ålder, familjehistorik och tidigare vävnadsprov från prostatan.

I den nyligen publicerade studien ingick 58 818 män i åldrarna 50-69 år. De fick ge blodprov som analyserades med både PSA och Sthlm 3-testet. Resultaten visar bland annat att Sthlm 3-testet minskade antalet biopsier med 30 procent jämfört med PSA utan att riskera patientsäkerheten. Samtidigt var det även mer effektivt när det gällde att identifiera elakartad cancer.

Sthlm 3 har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med Stockholms läns landsting och labtechbolaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala. Målet är att testet ska användas på Karolinska Universitetslaboratoriet i mars 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078