Avtalet en kvalitetsstämpel
Sommarens avtal med Bayer ger en positiv syn på bolaget menar Sprint Bioscience, som visar upp fortsatt röda siffror men nu planerar rekryteringar.
Den stora händelsen under perioden var Sprints mångmiljonavtal med Bayer Healthcare . Det gäller forskning och utveckling, FoU, samt kommersialisering av cancerläkemedel som bygger på Sprints substanser för att hämma enzymet MTH1. Enligt avtalet utlicensierar Sprint utvecklingen samt den eventuella kommersialiseringen av dessa substanser till Bayer.
Genom det nya avtalet kan Sprint tilldelas upp till 190 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder kronor, i milstolpsbetalningar samt en inledande betalning vid undertecknandet om två miljoner euro, motsvarande 19 miljoner kronor. Utöver det tillkommer finansiering av den tidiga forskningen under de kommande två åren samt royaltyutbetalningar om någon eller flera produkter från arbetet skulle nå marknaden.
Intäkterna från avtalet kommer att delas upp över 24 månader. Förhoppningen är att den första milstolpsbetalningen ska inkomma våren 2016.
I bolagets kvartalsrapport skriver vd Anders Åberg att avtalet är en stark kvalitetsstämpel för Sprint.
- Att avtalet gör skillnad märker vi inte minst när vi presenterar våra projekt på partnermöten runt om i världen. I branschen vet man att avtalet innebär att Bayer har gjort en noggrann genomlysning av företaget. Kvalitetsstämpeln gör att omgivningen ser oss med nya ögon. Avtalet är därmed viktigt både ekonomiskt och strategiskt, skriver han.
Sprint Bioscience är beläget på Novum i Huddinge. Bolaget arbetar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling. Med hjälp av en egenutvecklad teknikplattform screenas mindre molekyler, fragment, fram som binder till kända målproteiner. Fragmenten används därefter för att skräddarsy en läkemedelsmolekyl.
I sitt vd-ord nämner Anders Åberg speciellt två projekt som går framåt: PIP4K2a som introducerades för försäljning i juni samt Vps34 där bolaget börjar närma sig en läkemedelskandidat som kan testas i kliniska studier. Han flaggar dessutom för att bolaget just nu rekryterar.
- Idag är vi cirka 20 medarbetare och rekrytering pågår inom kemi och cellbiologi. Cellbiologiverksamheten har hittills varit förlagd till Cancer Center Karolinska, CCK. Nu kan vi både stärka funktionen ytterligare och flytta den till våra egna laboratorier i Huddinge.
Läs mer om Sprint Bioscience.