23948sdkhjf

Camurus tankar kassan

Camurus tar in en halv miljard inför notering på Stockholmsbörsen.
Igår torsdag meddelade biotech- och medtechföretaget Camurus en planerad notering på Stockholmsbörsen. Inför detta avser bolaget att ta in en halv miljard kronor genom en emission där en rad investerare har åtagit sig att teckna aktier till ett värde av 240 miljoner kronor efter skatt, förutsatt vissa villkor. Bland dessa finns Fjärde AP-fonden, Backahill Utveckling och Martin Grens bolag Grenspecialisten Förvaltning.

De pengar som tas in genom emissionen kommer främst att användas till kliniska studier och till satsningar på en försäljningsorganisation i Europa. Arbetet med de kliniska studierna är utlagt på kontraktsforskningsbolag och företaget räknar inte med några större förändringar i sin organisation under nästkommande år. Däremot väntas rekryteringar år 2017.

- Vi har redan börjat bygga upp försäljningsorganisationen i liten skala och fortsätter i mindre strategiska steg nästa år. 2017 blir året då vi gör större rekryteringar. Det kommer ge viss effekt i Lund, men jag kan inte bedöma i antal, säger räknar Rein Piir, ansvarig för investerarrelationer på Camurus, till nyhetsbyrån Rapidus.

Lundabaserade Camurus har i dagsläget knappt 50 anställda. Bolagets verksamhet fokuserar kring formuleringsteknologin Fluid Crystal, där läkemedel kapslas in i ett skal av lipider som ger en förlängd frisläppning av den aktiva substansen.

En av de behandlingar som tagits fram med tekniken är CAM2029 mot hormonsjukdomen akromegali och neuroendokrina tumörer. År 2013 ingick Camurus ett licensieringsavtal med schweiziska Novartis , som tog över utvecklingen av läkemedelskandidaten. Avtalet kan ge upphov till milstolpsersättningar till Camurus på upp till 700 miljoner dollar, motsvarande sex miljarder kronor.

I slutet av förra året tecknades ett annat licensieringsavtal, denna gång med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals . Det gäller utvecklingen av CAM2038, en långtidsverkande injektion av buprenorfin mot både opiatberoende och smärta. Planen är att kliniska fas III-studier ska inledas nästa år. Det är till utvecklingen av CAM2038 som Camurus stärkta kassa ska användas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094