23948sdkhjf

Bildar världens största läkemedelsbolag

Pfizers köp av Allergan för drygt 1 300 miljarder får grönt ljus från bolagens styrelser.
Texten uppdaterad i första, andra och fjärde stycket kl 13:50

Under söndagen godkändes läkemedelsjätten Pfizers köp av den irländska botox-tillverkaren Allergan av båda bolagens styrelser, enligt nyhetsbyrån Reuters. Efter lunchtid idag måndag bekräftades affären av Pfizer. Köpet genomförs genom en aktietransaktion om 363,63 dollar, motsvarande ungefär 3 162 kronor, per Allergan-aktie. Köpets upplägg är att aktieägarna kommer att få 11,3 aktier i det nya bolaget för varje befintlig aktie i Allergan medan varje aktie i Pfizer motsvarar en aktie i det nya företaget.

Totalt uppgår affären till cirka 160 miljarder dollar, 1 390 miljarder kronor.

Genom köpet flyttar amerikanska Pfizer sitt säte till Irland för att undvika företagsbeskattningen i USA, så kallad tax inversion. Pfizer har under en tid varit på jakt efter ett större förvärv i Europa och meddelandet om diskussionerna med Allergan kom i oktober, ett drygt år efter läkemedelsjättens bud på Astrazeneca som inte gick igenom.

Köpet innebär att världens största läkemedelsbolag kommer att bildas.

Ännu en storaffär är på gång inom läkemedelsbranschen, även om den är betydligt mindre än Pfizers köp av Allergan. Det brittiska läkemedelsbolaget Shire lade i november ett bud på amerikanska Dyax , som fokuserar sin verksamhet på behandlingar mot sällsynta sjukdomar. Budsumman i köpet är cirka 5,9 miljarder dollar, ungefär 50,4 miljarder kronor. Det motsvarar 37,30 dollar per Dyax-aktie. Utöver det kan aktieägarna tilldelas ytterligare totalt 646 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor.

Ett annat förvärv ägde rum förra veckan, då tyska Merck Kgaa meddelade att förvärvet av labtechbolaget Sigma-Aldrich var slutfört. Köpeskillingen uppgick till 17 miljarder dollar, eller 140 dollar kontant per aktie. Det motsvarar totalt cirka 148 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062