23948sdkhjf

Planerar fem studier

Targovax planerar flera immunonkologiska kombinationsstudier inom de närmaste månaderna, berättar vd Gunnar Gårdemyr.
Norsk-finska Targovax har en hel del på gång. Förra veckan inledde bolaget ett samarbete med Ludwig Cancer Research, LCR, och Cancer Research Institute, CRI, för att testa läkemedelskandidaten Oncos-102 tillsammans med andra immunonkologiska behandlingar i tidiga kliniska studier. Och det är bara en av fem kliniska studier som bolaget planerar att starta upp inom de kommande 18 månaderna.

- Vi planerar prövningar med tre produkter mot sex indikationer. Fem nya studier ska startas inom 18 månader och vi arbetar nu med att förbereda dem, bland annat genom att välja ut kliniska prövningssajter, säger bolagets svenska vd Gunnar Gårdemyr.

Kliniska studier kostar en hel del och för att finansiera de kommande utgifterna tog bolaget under sommaren in 200 miljoner norska kronor, vilket ungefär motsvarar lika många svenska kronor, genom en riktad emission.

- Den ursprungliga målsättningen var 125 miljoner men vi såg snabbt att intresset var så stort att vi kunde ta in mycket mer för att kickstarta vårt kliniska program, säger Gunnar Gårdemyr.

Targovax lägger fokus på immunonkologi. Bolagets kliniska program gäller projekt från två olika plattformar: TG och Oncos. Oncos-plattformen kom in i bolaget efter att det gick samman med finska Oncos Therapeutics i juli.

- Vi gjorde sammanslagningen av bolagen av olika skäl. Bland annat ville vi bredda vår portfölj men vi ville även öka vår synlighet. Det kan vara svårt när man sitter i Oslo eller i Helsingfors och inte på de större marknaderna som i USA och England, men tillsammans blir vi mer synliga, säger Gunnar Gårdemyr.

Efter sammanslagningen har Targovax nu cirka 30 anställda, varav ungefär hälften sitter i Oslo och den andra hälften i Helsingfors.

Oncos-plattformen har använts för att utveckla Oncos-102, som baseras på en vektor i form av ett serotyp 5-adenovirus. Syftet med behandlingen är att få kroppens T-celler, en del av immunförsvaret, att attackera och döda tumörceller hos cancerpatienter.

Förutom samarbetet med LCR och CRI ska Oncos-102 testas i ytterligare tre studier med start nästa år: en på lungcancerformen mesoteliom, en på äggstockscancer och en med fokus på hudcancerformen melanom. Förhoppningarna på behandlingen är stora och Gunnar Gårdemyr nämner att Oncos-102 är snarlik Amgens Imlygic/T-Vec som fick marknadsgodkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i oktober i år.

- Nästa år kommer Imlygic sannolikt att godkännas i EU. Vi tror att Oncos-102 kan ha en starkare effekt så det är lovande att ett liknande läkemedel redan har godkänts, säger han men påpekar att Oncos-102 i dagsläget endast befinner sig i fas I.

- Vi har mycket kvar att bevisa innan vi når marknaden men beroende på resultaten från de fas II-studier som ska inledas nästa år så kanske vi kan få accelerated approval.

Targovax har en pågående studie med den peptidbaserade immunterapin TG01 mot opererad cancer i bukspottskörteln, pankreascancer. Nästa ar planeras uppstarten av en studie på rektalcancer med det uppföljande peptidvaccinet TG02.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078