23948sdkhjf

KI:s rektor avgår

Anders Hamsten lämnar sitt uppdrag efter turerna kring forskaren Paolo Macchiarini.
Under lördagen meddelade Anders Hamsten att han avgår från sin roll som rektor på Karolinska Institutet, KI, efter tre år på posten.

I grunden har Anders Hamsten en läkarexamen. Han disputerade år 1986 och genomgick specialistutbildning i hjärtsjukdomar och internmedicin vid Danderyds sjukhus 1982-1986. År 1999 blev han professor. Han tillträdde som rektor vid Karolinska Institutet den 1 januari 2013.

De senaste veckorna har röster från flera håll begärt hans avgång med anledning av kritik kring hanteringen av forskaren och kirurgen Paolo Macchiarinis arbete. Han utförde transplantationer på patienter med syntetiska luftstrupar. Tre av operationerna genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset. Två av dessa patienter avled och den tredje inväntar nu transplantation av en ny luftstrupe i USA.

Efter flera dödsfall väcktes misstankar om forskningsfusk och sedan dess har det uppkommit frågetecken kring bland annat Paolo Macchiarinis etiska tillstånd för operationerna, felaktiga uppgifter från prekliniska studier samt kring omständigheterna när han anställdes vid KI.

- Jag är medveten om att förtroendet för mig som rektor för KI är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland många av KI:s medarbetare och studenter. Kören som kräver min avgång är så månghövdad och högröstad att jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet. Därför ställer jag min plats till förfogande, skriver Anders Hamsten i en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades under lördagen. Läs den här.

- Jag kan i dag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare. Sannolikt var det helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor, skriver han.

När Paolo Macchiarini anställdes på KI var Harriet Wallberg rektor.

Anders Hamstens ersättare ska utses av regeringen på förslag från Karolinska Institutets styrelse, konsistoriet. Fram till dess kommer uppgiften att skötas av prorektor Karin Dahlman-Wright.

- Jag utgår ifrån att konsistoriet vid sitt sammanträde på onsdag startar en process för att utse en ordinarie rektor, vilket naturligtvis mycket väl kan bli Dahlman-Wright. Vi behöver också utse en tillförordnad prorektor, säger Lars Leijonborg, ordförande för konsistoriet.

Förra veckan utsåg KI en extern utredare för att se över universitetets hantering av Macchiarini-ärendet. Utredaren, Sten Heckscher, är bland annat före detta ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen. Han har i sin tur valt ut ytterligare två personer som ska bistå honom i utredningen: författaren Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg, professor i biokemi vid Helsingfors universitet samt utländsk ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademin.

Vid sidan om Sten Heckschers utredning kommer universitetet även att återigen öppna oredlighetsärendet kring Paolo Macchiarini. I fjol friades han från misstankar om oredlighet i forskning. Anledningen till att ärendet öppnas upp igen är några för KI nya bilder i en SVT-dokumentär om forskaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079