23948sdkhjf

12 miljoner till läkemedelsrening

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, satsar tolv miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Fyra projekt delar på pengarna.
- Projekten har olika inriktning, använder olika tekniker och de kompletterar varandra. Tanken är att kunna jämföra bland annat reningseffekt, energiförbrukning och kostnader, säger Margareta Lundin Unger, utredare på Hav, i ett pressmeddelande.

De tolv miljonerna ingår i regeringens fyraåriga satsning på att få en bättre och mer avancerad rening av avloppsvatten. Totalt satsas 32 miljoner kronor under fyra år.

- De projekt som nu får fortsatt finansiering kompletterar varandra. Vi bedömer att de tillsammans ökar kunskapen om vilka tekniker som är bäst lämpade för svenska förhållanden. En kunskap som kan ligga till grund för framtida beslut om storskalig rening, säger Margareta Lundin Unger.

I samtliga projekt har man försökt att rena avloppsvattnet från de tre ämnen som finns på EUs bevakningslista över miljöfarliga ämnen: Hormonpreparaten etinylestradiol och östradiol som är aktiva substanser i p-piller samt det smärtstillande medlet Diklofenak som är aktiv substans i exempelvis Voltaren, Arthrotec och Eeze. Ämnena kan komma att hamna på EUs prioriterade lista över ämnen som ska renas från avloppsvattnet.

Pengarna från Hav fördelas på två år, sju miljoner i år och fem miljoner 2017 mellan följande projekt:

Högskolan Kristianstad: Fullskalig rening av mikroföroreningar – FRAM.
Svenska Miljöinstitutet, IVL: Systemförslag för rening av läkemedelsrester och andra prioriterade svårnedbrytbara ämnen.
Sweden Water Research : Rening av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten.
Umeå universitet: Utvärdering av avancerad rening av avloppsvatten i fullskala, Knivsta reningsverk.

Läs mer om projekten på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068