23948sdkhjf

Diamyd i ny studie

Genomför klinisk studie tillsammans med Uppsala universitet och Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Diabetesbolaget Diamyd Medical har träffat avtal med Uppsala universitet och Akademiska Sjukhuset i Uppsala om att genomföra en klinisk studie med diabetesvaccinet Diamyd kombinerat med en eller flera Gaba-relaterade substanser.

Den planerade forskarinitierade kombinationsstudien kommer att diskuteras med Läkemedelsverket under våren och är den första i sitt slag där Gaba i kombination med diabetesvaccinet Diamyd får en stor roll i behandlingen av typ 1-diabetespatienter som haft sjukdomen relativt länge, men har egen insulinproduktion kvar att bevara. Den skiljer sig på så sätt från andra studier där man ofta behandlar i ett tidigt skede i sjukdomsprocessen, skriver Diamyd Medical i ett pressmeddelande.

Den aktiva substansen i Diamyd-vaccinet är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla tolerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

Läs också:
Genomför emission
Diamyd fyller på kassan för att finansiera sitt utvecklingsarbete.

Läs mer om Diamyd Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125