23948sdkhjf

Bekämpar Zika med öppna data

33 organisationer och tidskrifter åtar sig att se till att ny information om Zikaviruset delas så snabbt och öppet som möjligt.
Med lärdom från ebola-epidemin i Västafrika och det pågående Zika-utbrottet har 33 av världens ledande forskningsinstitut, forskningsfinansiärer och vetenskapliga tidskrifter undertecknat en ny deklaration om att så snabbt och öppet som möjligt dela med sig av data och information relaterade till olika hälsokriser. Förhoppningen är att ännu fler organisationer ska ansluta sig till samarbetet för att skynda på utvecklingen av diagnostik, behandlingar och vacciner mot i första hand Zikaviruset.

De vetenskapliga tidskrifter som skrivit under deklarationen garanterar att inte utesluta forskare som delat med sig av sådana data från att senare få publicera sina resultat hos dem. De lovar även att göra sådant material öppet för alla. Några av de vetenskapliga tidskrifter som skrivit under deklarationen är Plos, Lancet, Science Journals och The New England Journal of Medicine, NEJM.

Bland forskningsfinansiärerna finns bland annat Bill and Melinda Gates Foundation. De åtar sig att kräva att de forskare som de finansierar så snabbt som möjligt delar med sig av kvalitetskontrollerade interims- och slutresultat, när det gäller forskning som är relaterad till folkhälsokriser. Forskningsorganisationerna tar på sig samma uppgift.

Zikaviruset är en typ av flavivirus som sprids via myggarten Aedes. Det har även förekommit fall där smittan misstänks ha överförts sexuellt. Viruset har identifierats i Afrika, Amerika, Asien och Stillahavsområdet. Det pågående utbrottet är det största hittills. Infektionen utgör störst risk för gravida kvinnor, då viruset misstänks kunna ge upphov till olika fosterskador som bland annat mikrocefali, så barn föds med ett för litet huvud och en underutvecklad hjärna.

I dagsläget finns det ingen riktad behandling eller något vaccin mot Zikaviruset.

Läs också:
EMA tillsätter expertgrupp mot Zika
Erbjuder rådgivning kring vetenskapliga och regulatoriska frågor till bolag som utvecklar läkemedel och vaccin mot viruset.

Zika-vaccin på gång
Det pågående utbrottet av det myggburna Zikaviruset i Västindien och Central- och Sydamerika har fått fart på utvecklingen av nya behandlingar och diagnostik.

Viktigt göra hemläxan när data delas
Ebolautbrottet i Västafrika har fått flera företag världen över att ingå open innovation-samarbeten för att snabba på utvecklingen av behandlingar mot det dödliga viruset. Sådana samarbeten blir allt vanligare då de medför många möjligheter – men även många frågetecken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078