23948sdkhjf

Tre studier på gång

Bioinvent planerar att starta upp tre kliniska studier under året och tar in 234 miljoner kronor för att finansiera sin verksamhet. ”Huvudsyftet är att få ombord Omega Funds som ny storägare”, säger vd Michael Oredsson.
Styrelsen i Bioinvent meddelade igår tisdag att bolaget planerar att genomföra två parallella emissioner för att ta in totalt 234 miljoner kronor.

Den ena emissionen riktas till den amerikanska healthcare-fonden Omega Fund IV och den andra delen är en företrädesemission som är helt garanterad av bland andra Familjen Kamprads stiftelse, Crafoordska stiftelsen och Larry Leksell. De kommer att tillföra bolaget 43 respektive 191 miljoner kronor.

Omega Funds erfarenhet av onkologiprojekt är bred och omfattar bland annat investeringar i bolag som utvecklar T-celler med kimera antigenreceptorer, så kallade CAR T-celler, och det första onkolytiska viruset som godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

- Huvudsyftet med den riktade emissionen är möjligheten att få ombord Omega Funds som ny storägare i Bioinvent. Det innebär att vi får en aktiv ägare som är duktig på att värdera projekt och har ett förstklassigt nätverk inom läkemedelsindustrin och bland amerikanska specialistinvesterare, säger Michael Oredsson, vd på Bioinvent.

De pengar som tas in, totalt 234 miljoner kronor, ska bland annat användas till bolagets kliniska och prekliniska verksamhet i Lund. En viktig anledning till emissionerna är också, enligt Michael Oredsson, att ha en stark balansräkning, inte minst eftersom det stärker bolaget i kommersiella förhandlingar.

Bioinvents fokus ligger på immunonkologiska behandlingar i form av antikroppar. Tre kliniska studier ska startas upp under året, två i USA och en i Storbritannien. Sammanlagt kommer de att omfatta cirka 200 patienter. De pengar som tas in via emissionerna kommer till viss del att gå till de kliniska programmen,, även om de i princip redan har finansieringen på plats för dessa.

- Studierna är till stor del redan finansierade av olika organisationer. Till exempel bekostas hela studien i Storbritannien av Cancer Research UK, säger Michael Oredsson.

De antikroppar som ska testas i USA är BI-505 mot multipelt myelom och TB-403 mot barncancerformen medulloblastom och relaterade cancertyper. Bioinvent har fått särläkemedelsstatus för båda dessa indikationer från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det innebär bland annat underlättade regulatoriska krav och kostnadsfördelar. Dessutom får läkemedlen exklusivitet på den amerikanska marknaden i sju år om de blir godkända.

Båda studierna ska startas upp inom kort. Lite längre tid kommer det att ta för den brittiska studien, där antikroppen BI-1206 ska utvärderas som behandling av patienter med Non-Hodgkins lymfom (NHL) och kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Det är första gången som behandlingen testas på människa. Bolaget ska inom kort skicka in en ansökan om att få genomföra studien till brittiska myndigheter.

- Anledningen till att studierna genomförs utanför Sverige är främst att det var där som vi hittade bäst partner och förutsättningar att snabbt rekrytera patienter. Dessutom ska man inte glömma att USA är den största marknaden för immunonkologiska läkemedel, säger Michael Oredsson.

I sin rapport från det fjärde kvartalet 2015 visar Bioinvent upp en rejält ökad nettoomsättning. Den landade på tio miljoner kronor, vilket kan jämföras med 1,7 miljoner under motsvarande period förra året. Ökningen berodde främst på en order av antikroppar från Bioinvents produktionsanläggning.

- Vi har haft vår produktionsanläggning sedan 80-talet och under senare år har den givit oss små intäkter. Mest har den använts till att försörja våra egna studier men framöver kommer vi att ta in allt fler externa ordrar, säger Michael Oredsson.

Bioinvents resultat efter skatt uppgick till -21 miljoner kronor under det fjärde kvartalet (-28). Resultatet per aktie före och efter utspädning blev -0,13 kronor (-0,25) och kassaflödet var -11 miljoner kronor (-25).

Läs också:
Blir kliniskt bolag igen
Efter några tuffa år inleder Lundabolaget Bioinvent tre nya kliniska prövningar, alla inom cancerområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062