23948sdkhjf

Får dubbla godkännanden

Astrazeneca får godkänt i EU för giktläkemedlet lesinurad och för en ny dos av Brilique.
Astrazeneca meddelar idag att läkemedlet Zurampic, lesinurad, har fått godkänt av Europeiska kommissionen. Det ska användas i kombination med en xantinoxidashämmare, XOI, som behandling mot hyperurikemi hos vuxna med gikt.

Hyperurikemi är ett tillstånd då blodet innehåller för höga mängder urinsyra. Lesinurad motverkar återupptaget av urinsyra i njurarna genom att hämma urattransportproteinet Urat 1.

Idag meddelar Astrazeneca dessutom att bolaget har fått ett utökat godkännande för blodförtunnaren Brilique, ticagrelor. Godkännandet gäller en ny dos av läkemedlet, 60 milligram, för behandling av patienter som drabbats av hjärtinfarkt minst ett år tidigare och som löper en hög risk för att drabbas av en ytterligare aterotrombotisk händelse.

Den nya dosen kan sättas in som fortsättningsbehandling efter ett första år då patienterna behandlats med en dos på 90 milligram kombinerat med aspirin eller annan dubbel trombocythämmande behandling.

Godkännandet följer efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i september gav klartecken för användning av ticagrelor, som där kallas för Brilinta, drygt ett år efter en hjärtinfarkt.

Läs också:
Får ännu en genombrottsstatus
Efter olaparib får även Astrazeneca-läkemedlet durvalumab rätt till påskyndat godkännande av FDA.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375