23948sdkhjf

Skapar program för proteinforskning

Genom ett nytt finansieringsprogram ska Vetenskapsrådet och Vinnova ge stöd till forskning som kan ge upphov till nya biologiska läkemedel och metoder för att tillverka dem.
På uppdrag från regeringen ska Vetenskapsrådet och Vinnova ta fram ett nytt strategiskt, multidisciplinärt program för finansiering av forskning kring proteiner och nya metoder för tillverkning av biologiska läkemedel. Tillsammans ska myndigheterna utforma programmets upplägg, när det gäller öppna utlysningar och hanteringen av inkomna ansökningar.

Ansökningar som kommer in inom programmet ska beredas gemensamt av de två myndigheterna men Vinnova ska fatta beslut om bidrag.

- Det nationella forskningsprogrammet ska bygga på excellent forskning av både grundläggande och tillämpad natur, med inriktning mot biologiska läkemedel, anger regeringen i ett pressmeddelande.

- Forskningsprogrammet ska, förutom hög vetenskaplig kvalitet, genomsyras av aktiv samverkan med näringslivet, såväl små som stora företag, för att säkra relevansen av forskningen och bidra till att forskningen nyttiggörs genom kommersiell tillämpning. Kunskap, metoder, och utrustning som genereras inom ramen för programmet kan främja forsknings-, utvecklings- och produktionsprocesser i de små, medelstora och stora företag och forskningsinstitut som finns inom området i Sverige.

Det nationella forskningsprogrammet ska sträcka sig över åren 2016-2023. Planen är att privata aktörer ska stå för 25 procent av finansieringen medan staten bidrar med totalt 320 miljoner kronor.

Verksamheten i programmet ska varje år redovisas i både Vinnova och Vetenskapsrådets årsredovisning. En delredovisning ska lämnas in till Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet den 1 april 2019, följt av en slutredovisning senast den 29 mars år 2024.

Läs mer om programmet här:
Satsar på Sveriges proteinforskning
Nära en miljard kronor satsas på svensk proteinforskning i ett nytt program. Bakom initiativet står bland annat regeringen, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173