23948sdkhjf

Cantargia till klinik

”När vi har hittat en säker dos så kommer vi att välja vilken cancertyp som vi ska satsa på först. Vi räknar med att kunna fatta ett beslut om det under år 2017”, säger Göran Forsberg, vd på Cantargia, om bolagets första kliniska studie.
Innan slutet av året planerar det Lundabaserade forskningsbolaget Cantargia att starta upp sin första kliniska studie. I fas I-studien ska en antikroppsbaserad läkemedelskandidat, CAN04, testas som behandling mot solid cancer.

Cantargia grundades vid årsskiftet 2009/2010 och år 2014 fattades beslutet att bolaget skulle ta klivet ut på börsen. I samband med detta tog Göran Forsberg plats som vd på bolaget. Hans målsättning var att leda arbetet fram till en notering samt att ta CAN04 till kliniska studier. Sedan hans tillträde har bolaget fått ett management-team, som i dagsläget består av fyra personer.

CAN04 har sitt ursprung från forskning kring leukemi vid Lunds universitet. Läkemedelskandidaten består av en antikropp riktad mot Interleukin-1 receptor accessory protein, IL1 RAP. IL1 RAP uttrycks på ytan av de flesta cancerceller. Genom att binda till proteinet hämmar CAN04 effekten av den proinflammatoriska molekylen IL-1 och därmed även den inflammatoriska process som tumörer använder för att skydda sig från sin omgivning. Dessutom hämmas tumörens tillväxt, samtidigt som den blir mer känslig för attacker från kroppens immunförsvar. CAN04 hjälper även NK-cellerna i immunförsvaret att hitta till cancerceller med IL1 RAP för att sedan döda dem.

- Inledningsvis så kommer vi att testa behandlingen som en monoterapi men i något skede så kommer vi även att titta på kombinationsmöjligheter. Baserat på vad som är känt kring IL1-biologin i cancer så finns det stöd för att CAN04 kan förstärka effekten av cellgifter eller immunterapier, säger Cantargias vd Göran Forsberg.

Efter prekliniska studier valde bolaget att tillfälligt avvakta med den kliniska utvecklingen mot leukemi och istället lägga fokus på solida tumörer. I slutet av året planerar bolaget att starta upp en fas I/IIa-doseskaleringsstudie mot olika typer av solida tumörer för att därefter rikta in utvecklingen mot antingen icke-småcellig lungcancer eller cancer i bukspottskörteln, pankreascancer.

- När vi har hittat en säker dos så kommer vi att välja vilken cancertyp som vi ska satsa på först. Vi räknar med att kunna fatta ett beslut om det under år 2017 och därefter fortsätta studien in i fas II. När vi har hittat en säker dos så kommer vi också att genomföra en liten fas IIa-studie på leukemi, säger Göran Forsberg.

Planen är att genomföra studierna på ledande europeiska centra, berättar han.

- Det tar längre tid att starta en prövning i USA, och vi utreder fortfarande om vi ska ta med amerikanska centra eller inte.

Nu pågår arbetet för fullt med förberedelser inför avslutande toxikologiska studier samt med att få tillverkningen av CAN04 på plats inför kliniska prövningar. I mars/april kommer Cantargia att få in 36 miljoner kronor genom teckningsoptioner och i oktober kommer ytterligare 26 miljoner. Förhoppningen är att pengarna ska täcka det första kliniska programmet, men bolaget har ändå ett intresse av att hitta en partner att samarbeta med.

- Vi är ett litet bolag och kan inte genomföra ett helt kliniskt program på egen hand. Vi är öppna för olika affärsmodeller och det viktiga är att våra samarbeten är bra både för projektet och för aktieägarna, säger Göran Forsberg.

I mars förra året noterades Cantargia på börslistan First North. Under året fick bolaget även två patent i Europa för behandling av blodcancer och solida tumörer med hjälp av antikroppar mot målmolekylen IL1 RAP. De följdes av ett patent för behandling mot olika typer av blodcancer i Australien. Patentansökningar är även under granskning i USA.

Vid sidan om utvecklingen av ett nytt läkemedel arbetar Cantargia med att ta fram biomarkörer för medföljande diagnostik, companion diagnostics, om CAN04 når marknaden. Idag ligger bolagets fokus helt på cancer, men CAN04 har även en lovande profil för behandling av olika autoimmuna sjukdomar, säger Göran Forsberg.

Läs också:
Cantargia tankar kassan
Tar in drygt 99 miljoner inför kommande studier med sin cancerbehandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062