23948sdkhjf

Han tar över på Neurovive

Erik Kinnman är ny vd på bioteknikbolaget, som haft ett oroligt år 2015.
I samband med förra årets nyhet om den nedlagda utvecklingen av läkemedelskandidaten Ciclomulsion mot indikationen akut hjärtinfarkt meddelade biotechbolaget Neurovive att dåvarande vd Mikael Brönnegård fick lämna sin tjänst . Nu, nästan ett halvår senare, har en ny vd utsetts: Erik Kinnman. I väntan på en fast ersättare har vd-rollen skötts av Jan Nilsson, operativ chef på Neurovive.

Erik Kinnman tillträder den 14 mars. I samband med detta lämnar han sin roll som medicinsk och operativ chef på sin egen konsultverksamhet.

I grunden är Erik Kinnman läkare med specialistkompetens inom neurologi och smärtlindring, med en Executive MBA-examen från Handelshögskolan. Han har dessutom skaffat sig en medicine doktorsexamen och docentur vid Karolinska Institutet.

Erik Kinnman har tidigare arbetat på ledande positioner inom olika läkemedelsbolag som Astrazeneca och Sobi. Han har erfarenhet av bland annat klinisk utveckling, affärsstrategi, affärsutveckling och investor relations samtidigt som han även har erfarenhet från finansbranschen.

Neurovive fokuserar sin verksamhet på utvecklingen av läkemedel som motverkar olika typer av vävnadsskador genom att skydda cellernas kraftverk mitokondrierna. Bolaget har ett antal prekliniska projekt under utveckling, och två som nått klinisk fas: Ciclomulsion och Neurostat, som båda har den aktiva substansen cyklosporin A.

Bolaget har haft ett oroligt år 2015. Innan det fjärde kvartalet kom meddelandet att utvecklingen av läkemedelskandidaten Ciclomulsion mot akut hjärtinfarkt lades ner. Beslutet kom efter att substansen inte visade upp någon terapeutisk effekt i den kliniska fas III-studien Circus. I samband med detta flyttades fokus istället över till utvecklingen av Ciclomulsion mot akuta njurskador samt på utvecklingen av övriga läkemedelskandidater. Strax efter att denna nyhet släpptes meddelade Neurovive dessutom att bolagets dåvarande vd Mikael Brönnegård fick lämna sin tjänst.

Ljusare nyheter för Ciclomulsion kom under det fjärde kvartalet, i november. Då rekommenderade en oberoende kommitté som utvärderat säkerheten i fas II-prövningen Ciprics att studien skulle fortsätta enligt plan. I Ciprics testas Ciclomulsion som en förebyggande behandling mot akut njurskada hos patienter som genomgår hjärtkirurgi.

Under det fjärde kvartalet meddelade även amerikanska Arbutus Biopharma, tidigare Oncore Biopharma, att bolaget har beslutat att l ägga ner den prekliniska utvecklingen av substansen OCB-030, NVP018, mot hepatit B. NVP018 utlicensierades till Oncore i september år 2014. Neurovive anser fortfarande att substansen har potential och försöker hitta nya vägar för dess utveckling.

Neurovive visar upp ett resultat före skatt om -7,37 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med en förlust på -17,35 miljoner under motsvarande period året innan. Nettoomsättningen ligger kvar på noll och resultatet per aktie uppgick till -0,22 kronor före och efter utspädning (-0,59).

I januari meddelade Neurovive att bolaget köper in sig i brittiska Isomerase Therapeutics . Syftet är att stärka samarbetet bolagen emellan samt att accelerera Neurovives forsknings- och utvecklingsprogram.

Neurovive är beläget i Medicon Village i Lund.

Läs mer om Neurovive Pharmaceutical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063