23948sdkhjf

Fortsätter med strategin

Karolinska Development visar upp fortsatta förluster under det fjärde kvartalet men räknar med minskade kostnader framöver.
Investmentbolaget Karolinska Development , KD, visar upp ett resultat efter skatt på cirka -121,6 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med -46,8 miljoner under motsvarande period året innan. För helåret 2015 var resultatet -1,05 miljarder kronor (-371,5 året innan).

- Den rådande besvärliga marknadssituationen har också fått genomslag på värderingen av vår portfölj och resulterat i en ej realiserad minskning av verkligt värde. I linje med våra värderingsprinciper uppgick totalt verkligt värde i portföljen till 591,7 miljoner kronor per 31 december 2015, vilket är en minskning med 130,8 miljoner under det fjärde kvartalet. Verkligt nettovärde i portföljen var vid årets slut 267,7 miljoner kronor, vilket är en minskning med 83,3 miljoner under fjärde kvartalet, skriver bolaget i sitt bokslut.

Det fjärde kvartalet bjöd på förändringar i bolagets organisation, då Karolinska Developments vice vd och forskningschef Terje Kalland gick i pension. Bolaget fick dessutom en ny investeringschef: Viktor Drvota .

Under 2015 har Karolinska Development jobbat hårt med sin nya strategi som går ut på att se över och uppdatera bolagsportföljen. Det har lett till fyra avyttringar under året: Athera , Pharmanest, Axelar blir Xspray Microparticles.

- Vi anser att det är avgörande att Karolinska Development investerar i företag som utvecklar tydligt differentierade och kommersiellt attraktiva produkter. Detta då det blir allt tydligare att potentiella läkemedels-/medicinteknikpartners, vilka drivs av efterfrågan hos de som betalar sjukvården, fokuserar på nya produkter som kan leda till tydliga kliniska och hälsoekonomiska fördelar, skriver bolaget i bokslutet.

I december tecknade Karolinska Development ett icke-exklusivt avtal för transaktionsflöde, ett så kallat deal flow-avtal, med Karolinska Institutet, KI.

- Det nya avtalet gör det möjligt för Karolinska Development att investera i mer mogna bolag och att öka sitt fokus på att bygga en mer balanserad investeringsportfölj genom ett flöde av investeringsmöjligheter från Karolinska Institutet och andra akademiska institutioner i Norden, skriver bolaget i bokslutet.

Vidare anger bolaget att en ny organisation väntas reducera de operationella kostnaderna år 2016 med storleksordningen 30 procent.

Läs mer om Karolinska Development.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064