23948sdkhjf

Recipharm köper italienskt

Köper CDMO-bolaget Mitim för 640 miljoner kronor och uppdaterar sina finansiella mål.
Kontraktstillverkaren Recipharm förvärvar italienska CDMO-företaget Mitim för 640 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Mitim är familjeägt och specialiserat på fyllning av injicerbara betalaktamprodukter. Bolaget är tänkt att tillföra volym och nischteknologi till Recipharm.

Förvärvet kommer att bidra positivt till både ebitda-marginalen och vinsten per aktie från det andra kvartalet och görs till åtta gånger ebitda för 2015. Transaktionskostnader på cirka fyra miljoner kronor påverkar det första kvartalets resultat.

- Det här är ett mycket spännande förvärv för Recipharm och ett viktigt steg i vår konsolidering av CDMO-branschen. Affären befäster vår ledande position inom tillverkning av betalaktamer och ger Recipharm både större volymer och goda möjligheter att utnyttja kommersiella och operativa synergier i kombination med vår befintliga italienska verksamhet, skriver koncernchef Thomas Eldered i pressmeddelandet.

Recipharm redovisar ett resultat efter skatt på 26 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med 49 miljoner kronor under motsvarande period året innan. Resultatet per aktie uppgick till 0,56 kronor (1,24).

Ebitda blev 110 miljoner kronor (147) och rörelseresultatet ebit uppgick till 48 miljoner kronor (95). En utdelning om 1,50 kronor per aktie föreslås för helåret 2015 (1,25).

Nettoomsättningen uppgick till 863 miljoner kronor (873). Det innebär att den minskade med en procent under fjärde kvartalet. Ebitda-marginalen sjönk till 12,7 procent, jämfört med 16,9 procent motsvarande period 2014.

Lägre försäljningsvolymer tillsammans med en ogynnsam produktmix och avslutad distributionsverksamhet hade en väsentlig påverkan på vinst och marginaler under kvartalet, skriver bolaget i sin rapport.

Vidare belastades resultatet av förvärvskostnader och etableringen av bolagets nya israeliska utvecklingslaboratorium. Effektivitetsprogrammet i Sverige påverkade resultatet negativt med 15 miljoner kronor.

För helåret ökade ebitda 28 procent, men ebitda för fjärde kvartalet minskade orsakat av en kombination av temporära effekter eller ej återkommande kostnader, samt mer långsiktiga effekter.

- När vi ser framåt förväntar vi oss att kostnads- och effektivitetsprogrammet i kombination med andra åtgärder bidrar till en ökning av ebitda kvartal för kvartal, säger vd Thomas Eldered i rapporten.

I bokslutet visar Recipharm upp vissa förändringar i sina finansiella mål.

De nya målen är att nå en försäljning på minst åtta miljarder kronor år 2020, en ebitda-marginal på minst 16 procent och en nettoskuld i relation till eget kapital på minst 0,8 gånger.

Under 2015 omsatte bolaget 3,4 miljarder kronor med en ebitda-marginal på 15,0 procent.

Bolagets tidigare mål var att fördubbla försäljningen inom fem år, med intäkter år 2013 om 2 124 miljoner kronor som bas. Den gamla måluppsättningn innefattande även ett mål för avkastning på operationellt kapital: minst 15 procent.

Bolagets mål är att 30-50 procent av vinsten efter skatt ska delas ut till aktieägarna kvarstår oförändrat.

- För att återspegla den snabba tillväxten sedan börsintroduktionen 2014, marknadsförhållanden, konsolideringsmöjligheter och den konkurrensutsatta marknaden har koncernens finansiella mål ändrats, motiveras de nya målen.

Läs också:
Recipharm tar in pengar
Genomför emission för att finansiera förvärv.


Satsar miljoner på serialisering
Recipharm investerar 40 miljoner euro för att kunna tillmötesgå kraven i det nya EU-direktivet mot förfalskade läkemedel.

Läs mer om Recipharm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063