23948sdkhjf

Dignitana på minus

Omsättningen minskar för Dignitana, som satsar på närvaron i USA.
Medtechbolaget Dignitana visar upp ett resultat efter skatt på -5,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet år 2015. Nettoomsättningen landade på 277 000 kronor och de totala intäkterna uppgick till 441 000. Resultatet per aktie före och efter utspädning var -0,31 kronor.

- Årets omsättning är betydligt lägre än 2014, framförallt beroende på att Sysmex inte levt upp till de volymer vi ursprungligen kommit överens om. Jag har en förhoppning om att Sysmex under 2016 kommer igång med sina beställningar, säger Dignitanas vd Jan Richardsson i bolagets bokslut.

I december fick bolagets skalpkylningssystem Dignicap godkänt i USA . Syftet med produkten är att motverka håravfall vid cellgiftsbehandling.

- För Dignitana kommer 2015 att kommas ihåg i historieböckerna som ett märkesår, då vi äntligen fick vårt FDA-godkännande som ger oss tillåtelse att sälja i USA. Godkännandet gäller all typ av bröstcancer och vi har en förhoppning om att kunna bredda godkännandet till andra solida tumörer genom en tilläggsansökan till FDA.

Under året påbörjades även arbetet med att starta upp ett amerikanskt dotterbolag. Arbetet leds av Bill Cronin som enligt bolaget har flera års erfarenhet inom skalpkylning.

- Huvudkontoret ligger i Dallas och i dagsläget har vi fem anställda. Säljkåren täcker geografiskt hela USA och samtliga har tidigare erfarenhet från skalpkylningsmarknaden, säger Jan Richardsson i bokslutet.

- Till dags dato har vi sex kontrakt klara i USA. Kunderna består av både mindre privata infusionscenter samt större ledande sjukhus och fördelar sig geografiskt över hela USA. Det visar att även sjukhusen tror på den affärsmodell vi har skapat för USA. Den innebär i korthet att vi leasar ut systemen och tar betalt per behandling. Den nya betalningsmodellen medför att omsättningen successivt kommer att byggas upp och på lång sikt ge en bättre lönsamhet.

Dignitana arbetar nu för att få en försäkringsersättning, ”reimbursement”, på plats för Dignicap i USA.

Läs mer om Dignitana.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08