23948sdkhjf

Han tar över på FDA

Som ny chef på myndigheten ska Robert Califf korta ner tiden för godkännande av nya läkemedel och medicintekniska produkter.
Efter ett ja i januari från en panel i USA:s senat har senaten nu beslutat att Robert Califf blir ny chef för den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Han rekommenderades till tjänsten av president Obama.

Robert Califf är kardiolog med lång erfarenhet från kliniska studier. Sedan januari år 2015 innehar han tjänsten som biträdande chef för Office of Medical Products and Tobacco på FDA. Robert Califf är grundare till det akademiska forskningscentret Duke Clinical Research Institute. Det har väckt oro bland kritiker för hans koppling till läkemedelsbolagen, som ofta varit sponsorer till de studier som bedrivits där.

I sin nya roll kommer Robert Califf att få leda arbetet med att korta ner den tid det tar för nya läkemedel och medicintekniska produkter att gå igenom godkännandeprocessen hos FDA. Han har tidigare sagt att förändringar i upplägget för kliniska prövningar skulle vara en av hans prioriteter.

- Robert Califf har jobbat mycket med kliniska prövningar och anser att dagens upplägg kostar för mycket, tar för lång tid och inte svarar på rätt frågor. Han menar att man kanske till exempel ska godkänna läkemedel i ett tidigare skede, med hänsyn till molekylärmekanik och säkerhetsdata, och sedan utvärdera effekten i realtid i det riktiga livet, sade Richard Bergström, chef för den europeiska branschorganisationen för läkemedelsbolag Efpia, i en tidigare intervju med Life Science Sweden .

FDAs förra chef , Margaret Hamburg, lämnade sin tjänst på myndigheten i början av 2015. Sedan dess har uppgifterna skötts av FDA:s forskningschef doktor Stephen Ostroff i väntan på en efterträdare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078