23948sdkhjf

Sobi överträffar förväntningarna

Uppvisar högre resultat än väntat från det fjärde kvartalet.
Specialistläkemedelsbolaget Sobi , Swedish Orphan Biovitrum, visar upp ett ebita-resultat på 90 miljoner kronor från det fjärde kvartalet. Det är en dryg fördubbling av resultatet från motsvarande period förra året, som då uppgick till 38 miljoner. Det väntade resultatet var 41,9 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Nettoomsättningen under kvartalet landade på 814 miljoner kronor (705). Där var förväntningen 791 miljoner.

En viktig händelse under det fjärde kvartalet var EU-godkännandet av hemofili A-läkemedlet Elocta i november. Det var ett av totalt 39 läkemedel som rekommenderades för godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förra året och som har en aktiv substans som är helt ny för marknaden.

Under perioden fick dessutom läkemedlet Xiapex ett godkännande i EU. Xiapex innehåller två olika kollagenas från bakterien Clostridium histolyticum. Kollagenas bryter ner kollagen och godkännandet gäller användningen av Xiapex för behandlingen av Dupuytrens kontraktur, då plack av en kollagenrik, ärrliknande vävnad bildas i fingret. Godkännandet innebar en utökad indikation för Xiapex, som redan hade fått klartecken att användas vid behandling av en Dupuytrenssträng i taget samt för Peyronies sjukdom, då kollagenplack bildas under huden på penisskaftet.

År 2016 väntar sig Sobi intäkter om 4 300-4 500 miljoner kronor för helåret, jämfört med 3 228 miljoner år 2015. Ebita väntas landa på 700-800 miljoner, vilket kan jämföras med 433 miljoner.

Sobi utvecklar behandlingar mot ovanliga åkommor, med särskilt fokus på genetiska och inflammatoriska sjukdomar.

Läs mer om Sobi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11