23948sdkhjf

Prisar Umeåprofessor

Fredrik Almqvist tilldelas Norblad-Ekstrand-medaljen för sin utveckling av nya substanser mot infektioner och amyloidsjukdomar.
Fredrik Almqvist tilldelas årets Norblad-Ekstrand-medalj från Svenska Kemistsamfundet. Han är professor i organisk kemi vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, och tilldelas priset för sin utveckling av nya organiska substanser mot sjukdomsframkallande bakterier och mot amyloidsjukdomar som exempelvis Alzheimers och Parkinsons.

Tillsammans med amerikanska kollegor har Fredrik Almqvist bland annat tagit fram nya substanser som hindrar bakterier från att bilda pili på sin yta. Pili är en typ av trådliknande utskott som bakterier använder för att bland annat fästa vid värdorganismens celler och orsaka infektion. Genom att hämma dem kan de nya substanserna, som kallas frisörmolekyler, ta bort bakteriens sjukdomsframkallande förmåga.

Förhoppningen är att kunna utveckla läkemedel av frisörmolekylerna. I och med att de inte dödar bakterierna utan endast avväpnar dem hoppas forskarna att resistens inte ska utvecklas lika snabbt som mot traditionell antibiotika.

Fredrik Almqvist har också studerat en annan typ av hårliknande utskott på bakterier, curli. Tillsammans med kollegor har han studerat mekanismerna bakom hur de tillverkas. Det ledde till upptäckten av hjälpproteinet CsgC som hindrar en av curlis viktigaste byggstenar, CsgA, från att börja sätta ihop proteintrådar inuti bakterien. Det skulle annars skada bakterierna på samma sätt som amyloid skadar människor vid sjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Forskarna upptäckte vidare att CsgC även kunde hämma bildningen av det amyloid som ansamlas vid Parkinsons sjukdom, alpha-synuclein.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188