23948sdkhjf

Astra i ännu ett avtal

Tecknar ännu ett licensavtal och visar upp negativa resultat från klinisk studie på malignt mesoteliom.
Läkemedelsbolaget Astrazeneca har tecknat ett avtal med Prostrakan Group, en del av japanska Kyowa Hakko Kirin, gällande förstoppningsläkemedlet Moventig, naloxegol. Avtalet ger Prostrakan rättigheterna till att sälja och utveckla naloxegol i EU, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein.

Enligt avtalet ska Astrazeneca ta emot en förskottsbetalning om 70 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor, från Prostrakan. Utöver det tillkommer milstolpsbetalningar och stegvis tvåsiffriga royalties på försäljning samt säljmilstolpar.

Inga anställda eller Astrazeneca-anläggningar omfattas av transaktionen.

Moventig finns i dagsläget tillgängligt på marknaderna i Storbritannien, Irland, Tyskland, Norden, Österrike och Schweiz. Det är avsett att användas av vuxna med förstoppning till följd av opioidbehandling, där laxermedel inte haft tillräcklig effekt. Läkemedlet är en oral behandling som ska tas en gång om dagen. Det verkar genom att hämma opioidreceptorerna i tarmen.

Meddelandet om det nya avtalet kommer efter gårdagens nyhet om Astrazenecas utlicensiering av blodtrycksmedicinen Plendil , felodipin, i Kina till China Medical System Holding, CMS.

Igår meddelade bolaget dessutom att man inte har nått de primära målen i en fas IIb-studie med läkemedelskandidaten tremelimumab. Tremelimumab är en antikropp som riktas mot proteinet CTLA-4, som nedreglerar aktiviteten hos immunförsvaret. I studien, Determine, testades den som monoterapi för patienter med den aggressiva cancerformen malignt mesoteliom.

Studien nådde inte den primära målsättningen; att förbättra överlevnaden. En fullständig utvärdering av resultaten ska presenteras under ett kommande medicinskt möte senare i år.

Trots de nedslående resultaten kommer Astrazeneca att fortsätta utvecklingen av tremelimumab, men nu som behandling i kombination med andra cancerläkemedel. För tillfället pågår exempelvis en studie där en kombination av tremelimumab och antikroppen durvalumab testas som behandling mot olika cancerformer, till exempel icke-småcellig lungcancer, skivepitelcancer i huvud och nacke samt cancer i bukspottskörteln, urinblåsan, magsäcken och levern.

I april förra året fick tremelimumab särläkemedelsstatus för malignt mesoteliom i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08