23948sdkhjf

Elekta når inte förväntningarna

Strålterapibolaget publicerar en svag rapport från det tredje kvartalet.
Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat före engångsposter på 263 miljoner kronor för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2015/2016. Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat exklusive engångsposter på 422 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Elektas rörelseresultat uppgick till 56 miljoner kronor, jämfört med 250 miljoner under motsvarande period året innan, och här ingår engångsposter om -91 mijoner kronor och kundförluster om 72 miljoner kronor. SME Direkts konsensus var på ett rörelseresultat på 280 miljoner kronor, inklusive engångsposter om -28,5 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 2 547 miljoner kronor. Här var 2 713 miljoner väntat bland analytiker. Den organiska omsättningen sjönk med sex procent, mot en väntad uppgång om 0,7 procent.

Elekta tog kundförluster om 72 miljoner kronor under det tredje kvartalet av det brutna räkenskapsåret. För niomånadersperioden uppgick kundförlusterna till 107 miljoner kronor (28) och var huvudsakligen hänförliga till Ryssland och Latinamerika.

Orderingången uppgick till 2 533 miljoner kronor. Det innebar en minskning med 15 procent under det tredje kvartalet beräknat på oförändrade valutakurser, "vilket var en besvikelse och svagare än väntat". Det skriver strålterapibolagets vd Tomas Puusepp i sin kvartalsrapportkommentar. Enligt SME Direkt väntades orderingången öka med tolv procent, varav åtta procent valutajusterat, till 3 175 från 2 834 miljoner kronor.

Det var framför allt en överraskande svag införsäljning av Elektas nya strålkniv Icon som ligger bakom bolagets överraskande svaga orderingång och låga intäktssiffra i det tredje kvartalet. Dessutom tyngde flera utvecklingsmarknader. Det säger Elektas vd Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

- En sak som har varit en besvikelse för oss alla är den nya strålkniven, att få in den mot det nya segment (cancerkliniker i stället för mot neurokirurgiområdet; reds anmärkning) vi jobbar mot. Där har vi en kraftig diskrepans mot vad vi trodde tidigare, säger han.

- Att konvertera ett stort intresse för Icon till order har tagit längre tid än väntat, det är helt klart.

Han pekar även på området EMEA där orderingången backade 43 procent i det tredje kvartalet, enligt Tomas Puusepp främst på grund av utvecklingen på flera utvecklingsmarknader.

- I Ryssland är det i princip noll. Från en låg volym till ingenting. Och sedan har vi Brasilien som också i princip har försvunnit. Även Turkiet har varit mycket sämre än vad vi hade trott, säger Tomas Puusepp.

Elekta spår en "något negativ" nettoomsättningstillväxt för räkenskapsåret, baserat på oförändrade valutakurser. Tidigare spådde bolaget en modest nettoomsättningstillväxt för räkenskapsåret 2015/16, baserat på oförändrade valutakurser.

Bolaget har identifierat nya kostnadsbesparingar och höjer målet för besparingarna till 700 miljoner kronor med full effekt från räkenskapsåret 2017/2018. Det tidigare besparingsmålet låg på 450 miljoner kronor.

Ytterligare omstruktureringskostnader relaterade till programmet uppskattas till omkring 550 miljoner kronor. Vidare kräver förändringen en temporärt lägre produktions- och leveransvolym, vilket medför en negativ engångseffekt på intäkter under första halvan av nästa räkenskapsår (2016/17). Engångseffekten uppskattas till cirka 500 miljoner kronor, skriver bolaget.

"Vi har en målsättning att uppnå ett rörelsekapital som understiger fem procent av nettoomsättningen vid slutet av kommande räkenskapsår (2016/17) genom en effektivare process där produktion sker baserat på order", skriver Elekta i rapporten.

Bolaget behåller ambitionen att uppnå en ebita-marginal om 20 procent under räkenskapsåret 2017/2018, uppger bolaget.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079