23948sdkhjf

”Kan minska samarbetet mellan vård och forskning”

Jonas Ekstrand, vd Sweden Bio, kommenterar konsekvenserna av KI-skandalen.
Vad kan händelserna kring kirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset få för konsekvenser för möjligheter att göra kliniska prövningar i Sverige? Jonas Ekstrand, vd för branschorganisationen Sweden Bio, kommenterar.

Det tragiska fallet har implikationer på många områden. Hur efterlevs det etiska regelverket? Vem har ansvaret när något går fel? Förutom de uppenbara skadorna för patienter och anhöriga så vore det en allvarlig konsekvens om förtroendet för forskningen skadats långsiktigt. Utan det blir det svårare att rekrytera patienter till prövningar.

För att säkerställa att förtroendet från patienter finns kvar så är det oerhört viktigt att de aktuella händelserna reds ut och tas på allvar. Efter det får man se vilka åtgärder som eventuellt behöver genomföras. Kanske resulterar det i regelförändringar, men det är för tidigt att dra den slutsatsen idag. Regelverken är redan omfattande för att säkerställa att risken för skador är minimal. Men det bygger på att reglerna följs och att det finns system som fångar upp om så inte är fallet.

En annan olycklig konsekvens vore om det resulterar i att samarbetet mellan vård och forskning minskar. Det är viktigt att forskning och utveckling fortsätter att vara en integrerad del av vården, utan det samarbetet kan vi inte ta fram bättre och nya behandlingar. Det i sig vore oetiskt gentemot alla de patienter som fortfarande har sjukdomar som inte har en effektiv behandling idag. Men utreds de här händelserna inte ordentligt, på ett sätt som reder ut vad som är system och vad som är person, så riskerar vi att få övergripande konsekvenser som på sikt bromsar utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

Eftersom forskningen är global gäller det också att Sverige visar för resten av världen att vi tar regler och etik på största allvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079