23948sdkhjf

Satsar på SLE

I två olika samarbeten utvärderar Immunovia sin antikroppsbaserade teknik som diagnostiskt test för den autoimmuna sjukdomen SLE.
I februari inledde Immunovia två olika samarbeten med målet att vidareutveckla bolagets Immray-teknik för att kunna diagnosticera den autoimmuna sjukdomen SLE, Systemisk lupus erythematosus. Det är en svår sjukdom att diagnosticera och monitorera. En anledning är att symptomen återfinns vid flera andra tillstånd, exempelvis i reumatoid artrit och fibromyalgi. I dagsläget finns det inget enskilt serologiskt test eller urinprov för SLE.

Immray-testet består av ett chip med utvalda antikroppar som binder till ett mönster av sjukdomsspecifika proteiner. Inledningsvis har bolaget valt att rikta in testet mot den svårdiagnosticerade cancerformen pankreascancer men genom två nya projekt ska det nu utvärderas som diagnostikmetod för att detektera SLE med hjälp av blodprover. Testet kallas då Immray SLE-d.

Det ena projektet genomförs i samarbete med Lunds universitet. För det syftet har en ny expertgrupp bildats för ett autoimmunitetsprogram vid Institutionen för Immunteknik på universitetet.

Programmet leds av professor Christer Wingren, som tog fram Immray-tekniken tillsammans med Immunovias grundare professor Carl Borrebaeck. Genom programmet ska valideringsstudier genomföras för att utveckla Immray Pancan-d till ett test för att diagnosticera SLE samt för att förutse och monitorera skov hos patienter med sjukdomen. Immray SLE-d-programmet finansieras inledningsvis med ett bidrag på två miljoner kronor från Vinnova.

Parallellt med autoimmunitetsprogrammet kommer Immunovia att genomföra två kliniska studier tillsammans med ett stort multinationellt life science-företag för att utvärdera Immray SLE-d som diagnostikmetod för SLE. Den ena är en randomiserad blind studie som genomförs för att validera Immunovias befintliga resultat. I den andra kommer metoden att jämföras mellan patienter med SLE och personer med liknande symptom som inte har en autoimmun sjukdom. Båda studierna ska slutföras under året.

- Studien vid Lunds universitet fokuserar på differentiell diagnos av SLE jämfört med andra autoimmuna sjukdomar. Samarbetet med life science-bolaget kompletterar detta bland annat med avseende på validering av resultaten från redan genomförda studier som under de senaste åren gjorts vid Lunds universitet. Dessutom tillför studierna med företaget information om prestanda av testet vid SLE jämfört med icke autoimmuna sjukdomar med liknande symptom, säger Immunovias vd Mats Grahn.

Vilket life science-företag som Immunovia samarbetar med kan han inte säga.

- Vi kan i detta skede inte kommentera mer om bolaget vi samarbetar med på grund av de överenskommelser vi har med dem.

Läs också:
Immunovia satsar först på USA
Med en ny antikroppsbaserad diagnostik ska det Lundabaserade forskningsbolaget Immunovia lägga den amerikanska marknaden för sina fötter. Första steget är lanseringen av ett test för pankreascancer.

Läs mer om Immunovia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078