23948sdkhjf

Prisar kvinnliga forskare

Kristiina Tammimies och Annica Black-Schaffer är de första svenska forskarna att tilldelas det nya priset L’Oréal-Unesco For Women in Science.
Igår måndag delades L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset ut till två kvinnliga forskare i Sverige. Syftet med priset är att lyfta fram lovande kvinnliga forskare som är i början av sin karriär. De ska bedriva forskning inom teknik, matematik eller naturvetenskap, där medicin ingår.

Årets pristagare var forskarna Annica Black-Schaffer, docent i kondenserade materiens fysik vid Uppsala universitet, och Kristiina Tammimies.

Kristiina Tammimies är forskare i neuropsykiatri vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet. Hon fokuserar sin forskning på hjärnans utveckling och arbetar med att kartlägga hur genetiska faktorer kan kopplas till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autismspektrumstörning samt hur de kan användas som biomarkörer för att följa upp utfallet av behandlingar av dessa tillstånd.

I grunden har Kristiina Tammimies en masterexamen i biologi från Uleåborgs universitet. År 2011 doktorerade hon inom medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet. Det följdes av en postdok vid The Centre for Applied Genomics, Genetics and Genome Biology i Toronto, Kanada.

L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset instiftades av L’Oréal Foundation och Unesco år 1998. Det finns nu i drygt 50 länder och lanserades i Sverige hösten 2015.

Pristagarna tilldelas 150 000 kronor vardera och erbjuds deltagande i ett ettårigt mentorprogram som anordnas av Sveriges unga akademi.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125