23948sdkhjf

Ny information väcker nya frågor

En utredning av dödsfallet efter den kliniska prövningen i franska Rennes väcker nya frågor om informationen från de prekliniska studierna.
En klinisk prövning som genomfördes i franska Rennes skapade stora rubriker i januari, då studien fick avbrytas efter att sex personer hamnade på sjukhus, varav en avled en kort tid därefter. I studien testades en läkemedelskandidat som utvecklats av det portugisiska läkemedelsbolaget Bial. Substansen, BIA 10-2474, utvärderades för sina smärtlindrande egenskaper.

Efter en undersökning av dödsfallet har experter vid det franska läkemedelsverket nu meddelat i en rapport att substansen gav upphov till ”uppseendeväckande och hittills okända effekter” på hjärnan. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Experterna konstaterar också att reaktionerna är direkt kopplade till läkemedelskandidaten.

Inför den kliniska studien utfördes tester på råttor, möss, hundar och apor. Experterna menar att den smärtlindrande effekten i dessa prekliniska tester var för liten för att gå vidare till kliniska studier. De öppnar även för möjligheten att det höga antalet djurförsök var följden av en misstanke om att substansen kunde vara toxisk.

Läs också:
Läkemedelstest gav allvarliga skador
Fem personer på sjukhus och en avliden efter en läkemedelsprövning i Frankrike.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079