23948sdkhjf

Hallå där Ulf Björklund...

…vd för Aprea som förra veckan tog emot den största privata finansieringen hittills av ett Karolinska Development-bolag: cirka 430 miljoner kronor. Hur fick ni in så mycket pengar?
- Mycket beror på att vi nu har fått in amerikanska investerare, som generellt sett satsar mer pengar. Vi har jobbat aktivt de senaste nio månaderna med att möta investerare och Karolinska Developments nya affärsmodell har hjälpt till eftersom de inte längre har som mål att vara huvudägare i sina portföljbolag. Internationella riskkapitalbolag är annars inte särskilt intresserade om de inte vet att de kommer att få stort inflytande i de projekt som de investerar i, säger Ulf Björklund.

Vad ska pengarna användas till?

- Den kliniska utvecklingen av vår huvudkandidat APR-246. Genom den nya finansieringen får vi möjlighet att köra flera kliniska studier parallellt, både mot äggstockscancer och andra indikationer. Vi har inte bestämt vilka andra indikationer som vi ska satsa på ännu men det kommer att bli fler än en. Vi håller just nu på att utvärdera de olika möjligheterna och vill diskutera dem med den nya styrelsen ­– innan vi bestämmer oss.

- Om det inte var för den nya finansieringen så hade vi inte haft möjlighet att gå vidare till fas II. Nu vill vi inleda nästa studie så fort som möjligt.

Hur långt räcker pengarna?

- De kommer att räcka till att ta APR-246 genom klinisk fas II för äggstockscancer och de andra indikationerna men vi kommer inte att klara av fas III-studier utan mer finansiering.

Ska finansieringen gå till något mer än kliniska studier?

- Ja, under tiden som studierna pågår kommer vi också att satsa på CMC: att förbereda och validera tillverkningsprocessen inför fas III-studier.

Ulf Björklund tillträdde som vd på Aprea i oktober 2010. Han kommer närmast från en tjänst som vd på Oxypharma och arbetade innan dess drygt 15 år på Pharmacia.

Läs också:
Aprea tankar kassan
Karolinska Development-bolaget tar in 437 miljoner kronor till sin kliniska utveckling. Det är den största privata finansieringen av ett svenskt life science-företag på tio år.


Lovande mot äggstockscancer
Aprea visar upp lovande resultat i en klinisk fas Ib/II-studie med läkemedelskandidaten APR-246.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078