GSK satsar på kliniska prövningar i Sverige
Sverige är ett av de länder som prioriteras i GSK:s nya organisation för kliniska prövningar, berättar Stephen Pyke, global forskningschef på bolaget.
- Vi har gjort en ordentlig genomgång av vår kliniska prövningsverksamhet. Där såg vi att den största delen patienter som deltar i våra studier kommer från samma länder. Som bekant är kliniska studier dyra att genomföra så för att effektivisera vår verksamhet har vi valt att fördela om vårt fokus. Hittills har vi haft aktivitet i 42 länder men under sommaren i år kommer vi att lämna 22 av dessa, säger Stephen Pyke, global forskningschef på GSK.
Nio av de länder som valts ut som särskilt prioriterade när det gäller att öka den kliniska verksamheten finns i Europa. Sverige är det enda utvalda landet i Skandinavien. I dagsläget har bolaget ett tiotal pågående studier här och under åren 2007-2015 ingick totalt cirka 12 500 patienter i GSK-finansierade studier på nya vaccin och läkemedel i Sverige.
Hur många fler studier vi kan vänta oss i framtiden är inte klart.
- Det är svårt att ge en exakt siffra. Det beror på vilka kliniska studier vi väljer att genomföra, säger Stephen Pyke.
Han understryker att det i Sverige finns en särskilt stark kompetens när det gäller specialiserade, tidiga studier, det vill säga fas I-II. Men kliniska prövningar i
i både tidig och sen fas förekommer och kommer att fortsätta genomföras här. Det kommer heller inte att läggas fokus på några specifika sjukdomar.
Under veckan har Stephen Pyke rest runt i Sverige för att träffa olika kollegor inom branschen och få en bättre översikt av vad landet har att erbjuda när det gäller kliniska studier. Han har bland annat träffat representanter för Uppsala Clinical Research Centre, Kaj Stenlöf, chef för den nya Enheten för nationell samordning av kliniska studier i Göteborg, Jan Andersson, direktör för forskning och innovation på Stockholms läns landsting, SLL, och Per Arvidsson, direktör för plattformen Drug Discovery and Development vid Scilifelab.
- Min uppgift är att undersöka vilka möjligheter som finns i Sverige. Bland annat tittar jag på potentiella samarbeten, vilka patientföreningar som finns och tillgången till biobanker, säger Stephen Pyke.
Varför är Sverige ett bra land för att genomföra kliniska studier?
- Det finns många fördelar med Sverige. Här finns forskning i världsklass, ett starkt innovativt klimat och välutbildade människor med stark kompetens inom fältet. Det finns även starka universitetssjukhus och en tradition av att samarbeta inom forskningen. Dessutom är Läkemedelsverket en av de starkaste läkemedelsmyndigheterna i Europa.
Finns det något som du skulle vilja ändra med life science-klimatet i Sverige?
- I det stora hela är jag väldigt imponerad av det jag har sett. Det är tydligt att life science är ett fokusområde och regeringen verkar vara på väg åt rätt håll.
Genom att satsa på kliniska prövningar i Sverige går GSK mot strömmen, då många läkemedelsbolag istället väljer att förlägga sin forskning i andra länder.
Efter år 2011 minskade antalet ansökningar om kliniska studier i Sverige, något som bland annat kan förklaras av Astrazenecas nedläggning av forskningsverksamheten i Södertälje år 2012. Enligt Läkemedelsverket verkar den nedåtgående trenden dock vara på våg att vända. Det konstaterade myndigheten efter en genomgång av statistik från den europeiska databasen för kliniska prövningar, Eudra CT, som visade att antalet ansökningar för i synnerhet first in human-studier ökade förra året .
GSK har sitt huvudkontor i Storbritannien och är ett av världens största läkemedelsbolag. I en lista som sattes samman av Forbes år 2015 hamnade bolaget på sjätte plats i världen efter Pfizer, Novartis, Merck, Roche och Sanofi.
Läs också:
Fler ansöker om first in human i Sverige
”Vi märkte en ytterligare ökning redan under den senare delen av 2015”, säger Ann Marie Janson Lang på Läkemedelsverket, som berättar att myndigheten är beredd på ännu fler ansökningar i år.