23948sdkhjf

Svårare rekrytera till kliniska prövningar

Macchiarini-skandalen har dragit ner intresset för att delta i kliniska prövningar, i alla fall vid Karolinska universitetssjukhuset, men förtroendet för forskare finns kvar hos allmänheten.
Det har blivit svårare att rekrytera patienter till kliniska prövningar. Det berättar Maria Englund, verksamhetschef för Karolinska trial alliance, KTA, för Läkemedelsvärlden.

KTA är Karolinska universitetssjukhusets enhet för kliniska prövningar. Anledningen som pekas ut till patienternas minskade intresse för att delta i kliniska studier är skandalen kring kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini, som utfört transplantationer av syntetiska luftstrupar på patienter.

Maria Englund berättar att annonser som tidigare fått ett trettiotal svar nu endast väcker intresse hos enstaka personer.

Förutom Macchiarini tror hon att även den misslyckade studien i franska Rennes kan spela in i patienternas inställning. Där testades en läkemedelskandidat som utvecklats av det portugisiska läkemedelsbolaget Bial för att behandla smärta. Studien fick avbrytas efter att sex personer hamnade på sjukhus, varav en avled en kort tid därefter.

Patienternas minskade intresse verkar dock främst drabba Karolinska universitetssjukhuset. Gothia Forum i Göteborg och Uppsala Clinical Research Center i Uppsala, som också tillfrågats av Läkemedelsvärlden, har inte märkt av någon förändring.

Både Maria Englund och Jonas Oldgren, verksamhetschef på Uppsala Clinical Research Center, tror att den så kallade Macchiarini-effekten är övergående.

Trots turerna kring Paolo Macchiarini är förtroendet för forskare fortfarande högt hos den svenska allmänheten. Det visar en ny mätning som genomförts av TNS Sifo på uppdrag av föreningen Vetenskap och Allmänhet, VA.

Sedan år 2002 har VA genomfört årliga mätningar av attityderna till forskning och forskare hos den svenska allmänheten. Den senaste ordinarie mätningen ägde rum vid månadsskiftet september–oktober 2015. Då hade 84 procent mycket eller ganska stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor.

Den sista veckan i februari genomfördes en extramätning för att se om mediarapporteringen kring Macchiarini påverkat inställningen. Där svarade 86 procent att de har mycket eller ganska stort förtroende. Andelen med mycket stort förtroende hade dock minskat jämfört med mätningen under hösten.

Vid frågan om inställningen påverkats negativt av något som rapporterats i media den senaste månaden svarade 25 procent ja. Det kan jämföras med sju procent under hösten 2014. Frågan ställdes inte vid mätningen hösten 2015.

Knappt hälften angav att de påverkats av media. 373 kommentarer lämnades om anledningen, varav 271 kan kopplas direkt till Macchiarini-historien.

Läs också:
Efter KI-skandalen – branschen kommenterar
Efter avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset pågår utredningar. Händelsen kan få konsekvenser för svensk life science-forskning.

Läs mer om händelserna kring Paolo Macchiarini.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079