23948sdkhjf

Väljer ut rätt stamceller

- Markörer är en förutsättning för att cellterapi ska bli en framgång, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd på Xintela som tog klivet ut på börsen igår.
Igår onsdag tog Xintela klivet in på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North. Fokus i bolagets verksamhet ligger på tekniken Xinmark, där proteinet integrin α10β1, som finns på ytan av vissa celler, används för att selektera ut specifika stamceller för regenerering av brosk samt för att utveckla målinriktade behandlingar mot cancerformen glioblastom.

Integrin α10β1 upptäcktes för drygt 15 år sedan av Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund, som då bedrev forskning vid Lunds universitet. Innan upptäckten publicerades lämnade hon in en patentansökan som gav upphov till det patent som ligger till grund för Xintelas verksamhet. Bolaget grundades år 2009 och har i dagsläget sin bas på Lund Life Science Incubator i Medicon Village, Lund. Verksamheten fokuserar bland annat på regenerativ medicin, med särskilt fokus på reparation av ledbroskskador.

- Vi odlar stamceller från benmärg och fettväv. De är heterogena men vi har upptäckt att integrin α10β1 uttrycks av de stamceller som kan bli till broskceller så vi använder proteinet som en markör för att selektera ut dem, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

- Markörer är en förutsättning för att cellterapi ska bli en framgång, eftersom det ställs allt högre krav på att visa på identitet och funktion av de celler som ska användas, tillägger hon.

Planen är att utveckla en stamcellsbehandling, en så kallad off-the-shelf-produkt för ledbroskskador. Xintela använder donerade mesenkymala stamceller som kan odlas i stora mängder och behandla många patienter. Det handlar alltså inte om odling av patienters egna stamceller, vilket enligt bolaget skulle ta längre tid och vara mindre kostnadseffektivt.

Ledbroskskador är vanliga även hos unga människor. De orsakas bland annat av sportskador och övervikt. Brosk är en vävnad som är dålig på att läka sig själv och därför kan en broskskada bli större och så småningom utvecklas till ledsjukdomen artros.

Innan det är dags att testa behandlingen på människor kommer Xintela att genomföra kliniska studier på hästar.

- Vi har tagit fram stamceller från fettväv hos hästar som vi expanderat och selekterat med vår markörteknologi. Dessa celler ska nu testas i en studie som genomförs tillsammans med en samarbetspartner i USA för att behandla ledbroskskador som är ett stort problem inte minst för tävlingshästar, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

I den planerade studien ska stamceller injiceras i lederna på hästar med ledbroskskador.

- Vi räknar med att ha resultaten färdiga från studien innan årets slut. När vi kan börja testa på människa beror på resultaten från våra prekliniska studier men även på utfallet från häststudierna, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Förutom ledbroskskador har Xintela även en inriktning mot cancer.

- Vi vet att integrin α10β1finns på ytan av celler i tumören glioblastom och vi planerar att använda markören som mål för antikroppsbaserad cancerterapi. Vi har nu tagit fram antikroppar som vi utvärderar i in vitro - och in vivo -modeller.

Xintela har en bred patentportfölj som bland annat omfattar användningen av integrin α10β1 för att selektera stamceller och antikroppar riktade mot integrinet.

- Idag har vi över 50 godkända patent och vi kommer att utöka patentportföljen med ytterligare patentansökningar i framtiden, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Xintela tog klivet in på börsen igår och aktien handlades inledningsvis för 3,98 kronor per aktie. Inför börsintroduktionen genomförde Xintela en noteringsemission i februari. Genom den tillfördes bolaget 35 miljoner kronor.

- Pengarna ger oss en möjlighet att utveckla våra projekt snabbare. Syftet med börsintroduktionen är även att bredda ägarbasen och att öka intresset för bolagets verksamhet, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Läs också:
Lägger hoppet på stamceller
Diabetesbolaget Diamyd är storägare i biobanken Cellaviva i hopp om stamcellsbaserade behandlingar mot typ 1-diabetes i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376