23948sdkhjf

Samarbetar för ökad tillgång till särläkemedel

- Dagens system fungerar inte för läkemedel mot sällsynta sjukdomar, säger Cecilia Bröms-Thell, ordförande för den nya Kommissionen för Innovativa Särläkemedel, ISL, där åtta läkemedelsbolag har gått samman.
Vid årsskiftet föddes den nya Kommissionen för Innovativa Särläkemedel, ISL, med syftet att öka tillgängligheten av läkemedel mot sällsynta sjukdomar i Sverige. Bakom initiativet står åtta läkemedelsbolag, som alla anser att dagens system för utvärdering av nya läkemedel inte fungerar för särläkemedel och utgör en risk för att förlänga tiden för nya innovativa mediciner att nå patienterna eller rentav hindrar dem från att nå marknaden överhuvudtaget.

- Den process som vi har idag fungerar inte för den här typen av läkemedel. Idag är ansvaret för att betala för läkemedel decentraliserat. Det innebär att det kan bli väldigt dyrt för vissa landsting och leder till en ojämlik tillgång på läkemedel i olika delar av landet. Systemet måste bli bättre än idag för i slutändan är det patienten som kommer i kläm, säger Cecilia Bröms-Thell, General Manager för Sanofi Genzyme Sverige samt ordförande för ISL.

- När det gäller hiv och de nya läkemedlen mot hepatit C har staten gått in och tagit ansvar för kostnaderna och vi tror att det kan vara en bra modell även här, tillägger hon.

För att påverka systemet planerar ISL att belysa problematiken genom olika kanaler så som nyhetsbrev, webbforum och möten med beslutsfattare samt bidra med konstruktiva förslag på hur systemet skulle kunna förbättras.

- Vårt mål är att föra en dialog med olika beslutsfattare, som exempelvis politiker. Verksamheten är fortfarande i sin linda, men vi har hunnit lansera vår informationssajt ISL Forum och skrivit pressmeddelanden. Framöver kommer vi även att skicka ut nyhetsbrev och vi planerar ett riksdagsseminarium under våren och även en aktivitet under Almedalsveckan, säger Cecilia Bröms-Thell.

Bakom kommissionen står åtta läkemedelsbolag: Actelion, Alexion, Amicus, Biomarin, Prostrakan, Sanofi, Shire och Vertex.

- Vi har en samsyn om vad som behöver åtgärdas och vi står alla bakom den information som ISL kommunicerar ut. Intresset för vad vi gör är stort och vi kommer förmodligen att bli fler. Just nu är ett nytt bolag på väg in, säger Cecilia Bröms-Thell.

Läs också:
Samtal för prisvärda särläkemedel
Diskussioner mellan företag, betalare och sjukvård är nyckeln till att få läkemedel mot sällsynta diagnoser till marknaden på ett prisvärt sätt. Det menar TLV och specialistläkemedelsbolaget Sobi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062