23948sdkhjf

Pengar till smarta minifabriker

För att främja digitaliserad svensk industri finansierar Vinnova åtta projekt som ska bana väg för framtida digital industri. Smarta minifabriker för läkemedelstillverkning är ett av projekten som nu får medel.
Projekten är utvalda som exempel på vad digitaliserad industri kan innebära i praktiken.

– Svensk industri visar på det här sättet ett stort engagemang i att ta tätposition inom digitalisering. De pilotprojekt vi nu satsar på bidrar till det tillsammans med andra insatser som vi gör, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Pilotprojektet smarta minifabriker för läkemedelstillverkning ska öppna upp för individanpassade närproducerade mediciner och ge snabb och resurseffektiv leverans.

Dagens produktionsteknik för biologiska läkemedel står inför ett högt tryck att öka sin produktivitet, säkerställa produktkvalitet och sänka sina kostnader. Det innebär att industrin står inför ett teknologisprång inom en snar framtid – från satsvis och ofta manuell bioläkemedelsproduktion till kontinuerliga och automatiserade småskaliga produktionssystem.

Projektet Smarta minifabriker för läkemedelstillverkning ska visa att industriell digitalisering gör det möjligt att genomföra avancerad produktion i liten skala i miljöer där tillgång till kompetens och förmåga är begränsad.

- Vi vill skapa en möjlighet att använda effektiv produktionsteknik i liten skala. Med denna metod kan vi föra ut småskalig produktion till utvecklingslaboratorier, kliniker och småföretag där man inte alltid idag har kapacitet och kompetens till detta, förklarar Bernt Nilsson, professor vid institutionen för kemikteknik, Lunds universitet samt projektledare för pilotprojektet.

Piloten kommer att visa att produktion av biologiska läkemedel kan ske autonomt och effektivt på platser som har behov av läkemedel men som saknar produktionskompetens. Digitala tjänster möjliggör utveckling av processen, automationen och utrustningsanpassningen för autonom produktion.

- Vi kommer att göra en demonstrator och titta på två kandidater från de läkemedelsbolag som är med i projektet. Vi har valt att titta på preklinisk fas för att på så vis undvika att fastna i olika regulatoriska och juridiska frågor.

Projektet får 3,2 miljoner kronor och löper under 2016. Redan i december ska resultaten slutredovisas.

- Vår förhoppning och tanke är att vi ska skapa en sorts Plug and play som gör att det, när allt är på plats, bara så att säga är att trycka på knappen och köra, och det som tidigare tog en vecka att producera kan nu ske över natten, berättar Bernt Nilsson.

Medverkar i projektet gör, förutom Lunds universitet, Modelon AB, Novo Nordisk A/S, Sobi AB.

Läs även om Vinnova-programmet som ska ta svensk life science till världstoppen .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061