23948sdkhjf

Klartecken för Ides-studie i USA

Hansa Medical får grönt ljus för ny klinisk studie på njurtransplantation i USA.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har slutfört sin granskning av Hansa Medicals ansökan om kliniska studier i USA och meddelat att den föreslagna kliniska studien kan påbörjas.

Studien ska fokusera på effekten av en behandling med Ides, ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Substansen testas för tillfället i två parallella kliniska fas II-prövningar med fokus på njurtransplantation. Förhoppningen är att en Ides-behandling ska eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA, inför en transplantation och därmed motverka att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar stöter bort organet.

- Beskedet från FDA gör det möjligt för Hansa Medical att starta en klinisk studie som primärt ska utvärdera Ides förmåga att göra högsensitiserade patienter med positiva korstest möjliga att njurtransplantera genom reducering av mängden donatorspecifika antikroppar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den kliniska studien är planerad att inledas inom kort.

Idag meddelade Hansa Medical dessutom att bolagets valberedning föreslår Angelica Loskog och Ulf Wiinberg som nya ledamöter i styrelsen.

Ulf Wiinberg föreslås som ny styrelseordförande. Han har lång erfarenhet inom läkemedelsbranschen. På Wyeth ansvarade han för bolagets globala verksamhet inom konsumentvårdprodukter, och senare som vd för den europeiska läkemedelsverksamheten. Han var också under flera år vd för danska H. Lundbeck A/S.

Ulf Wiinberg är i dag styrelseledamot i Alfa Laval och Nestle Health and Science, samt styrelseordförande i Avillion.

Läs också:
Positivt från Hansa Medical
Resultat från en ny studie visar ny verkningsmekanism av Ides.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066