23948sdkhjf

Rosling-kurs på KI för alla

Nu finns en online-kurs i global hälsa baserad på Hans Roslings kunskaper och metoder. Kursen vid KI är öppen för alla.
Hur ser folkhälsan ut i olika länder och i områden med olika inkomstnivåer? Vad händer med människors hälsa när ett land utvecklas och hur kan vi förbättra världshälsan? En ny onlinekurs vid Karolinska Institutet bygger på professor Hans Roslings samlade kunskaper om världshälsan och hålls i hans anda i ett nätanpassat format.

Hans Rosling, professor emeritus i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet, har världsrenommé inom området global hälsa. Han är vida berömd för sin iver att påverka utvecklingen genom att motverka fördomar och öka människors kunskaper om hur världen faktiskt ser ut.

Nu finns kursen som bygger på hans kunskap och metoder som en så kallad MOOC – Massiv Open Online Course. Kursen An introduction to global health är öppen för alla, från högstadiet och uppåt i hela världen, den är gratis och ställer inga krav på förkunskaper.

- Kursen är viktig för att världshälsan ska förbättras. Allt beslutsfattande borde bygga på kunskap och idag har vi världen närmare inpå oss än tidigare. Vi reser mer och många människor är på flykt, vi är mer globaliserade. Världen ser därför inte längre ut som den gjorde när många av oss gick i skolan, säger Helena Nordenstedt, forskarassistent och ansvarig för onlinekursen.

Det finns fortfarande platser kvar på kursen som startade sista mars. Redan nu har 17 000 personer i 191 länder registrerat sig för att gå kursen som löper över sex veckor och har tre teman varje vecka.

Exempel på ämnen som kommer att tas upp:

Hur hälsa varierar i och mellan länder och beroende av inkomstnivå.
Hur jämställdhet och lagar påverkar hälsan i olika länder.
Hur kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdom och diabetes får allt större betydelse för världens samlade sjukdomsbörda medan betydelsen av infektioner minskar.

Varje tema introduceras av Hans Rosling i kursen och flera andra forskare och föreläsare vid Karolinska Institutet medverkar också som lärare.

Mer information och anmälan till kursen i Global hälsa.

Läs även:

Rosling bland 100 mest inflytelserika

KI-professorn vars föreläsningar spridits värden över anses ha stort inflytande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063