23948sdkhjf

Svensk design prisad

Det svenska företaget Pond Healthcare Innovation har fått designutmärkelse för sin mobilspirometer.


Det svenska innovations - och designföretaget Pond Healthcare Innovation har utvecklat en spirometer, Air Smart Spirometer, som kopplas direkt till mobiltelefonen och en mobilapp som mäter lungfunktionen hos patienter som lever med lungsjukdomen KOL eller personer som misstänks ha den. Air Smart Spirometer har nu tilldelats Red Dot Award för sin produktdesign i den årliga internationella tävlingen som uppmärksammar god design.

- Vi är mycket glada över att ha fått en eftertraktad Red Dot Award som ett erkännande av hög designkvalitet för Air Smart spirometer, säger Daniel Taub vd för Pond Healthcare Innovation.

Ungefär 100 000 personer i Sverige har fått diagnosen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. För att ställa diagnos används spirometri som mäter lungkapaciteten. Många söker vård i ett sent skede och underdiagnostiken beräknas vara stor.

- Det görs alldeles för få spirometriundersökningar i Sverige. Det kan finnas upp emot 400 000 odiagnostiserade KOL-patienter i Sverige, säger överläkare Martin Anderson, som är expert på lungfunktionsmätningar på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Air Smart Spirometer kopplas till hörlursingången på en iPhone. En app guidar användaren genom testet och visar resultatet. Produkten är CE-certifierad.

- Vi vet att exempelvis att Hjärt-Lungfonden har som mål att halvera dödligheten i KOL. Vår förhoppning är att vården ska hitta fler patienter med KOL i ett tidigt skede då sjukdomen går att bromsa upp, säger Daniel Taub.

Pond Healthcare Innovation är en stockholmsbaserad innovations- och designbyrå inriktad på läkemedels-, diagnostik och wellnessindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078