23948sdkhjf

Alzheimer-studie till nästa fas

AstraZeneca och Eli Lilly planerar att starta upp en ny, gemensam Alzheimer-studie, samtidigt som en annan går vidare till fas III.
Läkemedelsbolagen AstraZeneca och Eli Lilly meddelar att de tar Amaranth-studien med AZD 3293 som en potentiell behandling för tidig Alzheimer till den tredje fasen av den kliniska fas II/III-studien.

Beslutet kommer efter att en interimssäkerhetsanalys resulterat i att en kommitté rekommenderar att studien ska fortsätta utan några justeringar. Interimsanalysen drog inga slutsatser om effekten av preparatet, endast säkerheten.

AstraZeneca och Eli Lilly planerar även start av en ny fas III-studie med AZD 3293. Denna studie, kallad Daybreak, kommer att analysera säkerheten och effekten av AZD 3293 hos patienter med mild Alzheimer-relaterad demens. Patientrekrytering kommer att börja under det tredje kvartalet 2016.

Det var år 2014 som AstraZeneca och Eli Lilly aviserade ett samarbete för att utveckla och få ut AZD 3293/LY 3314814 på marknaden. Enligt avtalet leder Lilly den kliniska utvecklingen, i samarbete med forskare från AstraZeneca, medan AstraZeneca har ansvaret för tillverkning. Båda parter kommer att dela på kostnaderna för, och intäkter från, en eventuell kommersialisering av preparatet.

Läs mer om studien med AZD3293:
Alzheimerläkemedel inom räckhåll
- Om vår studie med Solanezumab visar positiva resultat kan vi ha ett läkemedel inom ett år från det att resultaten skickats in för granskning, säger Jan M Lundberg, FoU-chef på Eli Lilly.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079