23948sdkhjf

EMA granskar vankomycin

Vill motverka spridningen av antibiotikaresistens med ny produktinformation.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en granskning av produktinformationen för läkemedel som innehåller antibiotikumet vankomycin. Arbetet kommer att innebära en genomgång av all tillgänglig information om fördelar och risker med substansen.

Granskningen är en del av myndighetens strävan efter att uppdatera produktinformationen för antibakteriella läkemedel som använts länge. Målet är att motverka den ytterligare utvecklingen av antibiotikaresistens genom att åstadkomma en lämplig användning av antibiotika.

Vankomycin används för behandling vid allvarliga infektioner som orsakas av grampositiva bakterier – exempelvis Staphylococcus aureus och Clostridium difficile – som utvecklat resistens mot andra typer av antibiotika. Substansen verkar genom att störa bakteriernas cellväggssyntes.

Läs också:
19 alternativ på väg
Antikroppar, vaccin och bakteriedödande virus är några av de alternativ till antibiotika som kan nå marknaden inom några år. Men pipelinen är smal och kommer bara att kunna användas mot några få bakterietyper.

”Ny antibiotika kräver ny modell”
”Vi vill att det ska finnas antibiotika för alla infektioner, men samtidigt vill vi att de används så lite som möjligt”, säger John H Rex vid Astrazenecas affärsenhet för antibiotika.

Enas mot resistensen
I en ny deklaration går branschen samman kring tre fokusområden där åtgärder krävs för att motarbeta den ökande antibiotikaresistensen i världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078