För dyrt att anställa doktorander
Två professorer i nationalekonomi kritiserar förslagen i forskarkarriärutredningen i ny debattartikel.
Antagningsstatistik från fyra av landets fem största universitet – Uppsala, Stockholm, Göteborg och Umeå universitet – visar att antalet nya doktorander har minskat med drygt 30 procent vid svenska lärosäten mellan åren 2011-2015. Anledningen är att det har blivit dyrare att anställa doktorander, enligt forskarna. Ett exempel som lyfts fram är Lunds universitet, där kostnaden för en doktorand har ökat med nästan 70 procent.
Anledningen till de högre utgifterna är skattehöjningar och krav på förbättrade villkor för doktoranderna, och forskarna är nu oroliga för följderna av forskarkarriärutredningen Trygghet och attraktivitet – en forskarkarriär för framtiden som nyligen lämnades in till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Där föreslås ytterligare åtgärder som kommer att göra det ännu dyrare för ett universitet att ta sig an en doktorand. Bland annat ska möjligheten att använda sig av externa stipendier för att finansiera en doktorand begränsas och finansieringsformen med utbildningsbidrag – som redan slopats på flera lärosäten – helt tas bort.
- Det kan förstås vara motiverat att förbättra doktorandernas villkor. Men om kostnaderna för att utbilda doktorer höjs kraftigt kommer oundvikligen antalet nya doktorer att minska om inte universiteten i motsvarande grad tillförs ökade anslag för utbildning på forskarnivå, skriver forskarna.
- Vår poäng är att priset för en i praktiken ganska blygsam förändring av villkoren kan komma att bli mycket högt för Sverige som framstående forskningsnation.
Professorerna menar att det finns två lösningar på problemet: antingen måste staten vara beredd att betala betydligt mer för utbildning på forskarnivå eller så måste flera av utredningens förslag slängas i papperskorgen.
Läs också:
Hungriga vargar inte bäst
Tydligare anställningar och en förutsägbar karriärstruktur, det föreslår utredaren Ann Fust i forskar-karriärutredningen som nu lämnats över till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.