23948sdkhjf

Ändrade anslag i vårbudgeten

Mer pengar till läkemedelsförmånen men minskat anslag till Vetenskapsrådet och särskilda medel till universitet och högskolor var några av förändringarna som syntes i dagens vårändringsbudget som regeringen lämnade till riksdagen i morse.


I dag överlämnade regeringen sin vårändringsbudget. I den föreslår regeringen att bidraget för läkemedelsförmånerna ökas med 1 824 430 00 kronor till det ramanslag på 22 173 558 000 kronor som redan finns för innevarande år. 2015 ingick staten en överenskommelse med landstingen om en vinst- och förlustdelningsmodell. Modellen innebär att om kostnaderna för läkemedelsförmånerna överstiger överenskommet belopp med mer än tre procent så ska staten finansiera hälften av avvikelsen över tre procent. På motsvarande sätt ska en återbetalning till staten ske i det fall kostnaderna understiger det överenskomna beloppet med mer än tre procent.

Skälet till regeringens förslag med ökade anslag är att beräknade kostnader för 2016 och det belopp som enligt överenskommelsen ska utbetalas till landstingen för 2015 inte bedöms rymmas inom redan anvisat anslag.

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen även att anslaget till Socialstyrelsen ökas med 10 000 000 kronor för att kunna effektivisera handläggningen av att pröva och utfärda legitimationer för exempelvis läkare. I detta uppdrag ingår även att pröva och bedöma utbildningar från länder utanför EU/EES.

Även inom utgiftsområdet Utbildning och universitetsforskning finns ändringar i den nu framlagda propositionen. Posten Särskilda utgifter inom universitet och högskolor föreslås få ökade anslag med 30 000 000 kronor. Anslaget finansierar bland annat vidareutbildning av obehöriga lärare och särskilt kompletterande pedagogisk utbildning. Det stora antalet asylsökande och nyanlända medför att behovet av lärare ökar ytterligare vilket enligt regeringens förslag motiverar det ökade anslaget. Anslaget till posten Särskilda medel till universitet och högskolor föreslås däremot nästan halveras. Det tidigare föreslagna anslaget på 694 834 000 kronor föreslås minskas med 303 605 000 kronor. Skälet till minskningen är att kunna finansiera de ökade anslagen i andra delar av propositionen.

Även Vetenskapsrådets anslag för forskning och forskningsinformation ska enligt förslaget minskas. Totalt föreslås en minskning med 46 300 000 kronor.

I juni röstar riksdagen om budgeten.
Läs även:
Branschens syn på budgeten
I september lämnade regeringen sitt förslag till budgeten. De konkreta satsningarna på life science var relativt få men branschen tycker ändå att budgeten signalerar fortsatt fokus på sektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078