23948sdkhjf

Miljoner till kliniska toppforskare

För att stärka svensk klinisk forskning delas totalt 600 miljoner kronor ut under tio år till de främsta kliniska forskarna i forskningsprogrammet Wallenberg Clinical Scholar. Nu har 2016 års forskare presenterats.
För att stärka den medicinska forskningen och life science har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse instiftat Wallenberg Clinical Scholars som en del av den totala satsningen på totalt 1,7 miljarder kronor.

Under programtiden, 2015–2025 kommer 25 anslag att beviljas landets främsta kliniska forskare. Satsningen uppgår till 600 miljoner kronor och varje forskare erhåller 15 miljoner kronor för en femårsperiod, med möjlighet till en förlängning i ytterligare fem år. Kungl. Vetenskapsakademien ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen.

- Klinisk forskning är helt avgörande både för sjukvården, folkhälsan och läkemedelsindustrin, säger Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson.

Målet med forskningsprogrammet Wallenberg Clinical Scholars är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och uppnå genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapssamhället och vården.

- Den kliniska forskningen är en viktig länk mellan grundforskning och den patientnära, kliniska, verksamheten. Under den kommande tioårsperioden gör vi en kraftig satsning inom livsvetenskaperna, framför allt inom grundforskning, men det kliniska inslaget som detta är också en viktig del i satsningen, berättar Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Wallenberg Clinical Scholars 2016 är:

Olle Melander , överläkare och professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet, som har hittat flera biomarkörer i kroppen som bättre kan förutspå om en person kommer att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Läs mer om hans forskning här.

Claes Ohlsson , överläkare och professor vid Institutionen för medicin, Göteborgs universitet, som med hjälp av storskaliga metoder för genanalys har identifierat genförändringar som ökar risken för benskörhet, osteoporos. I dessa genetiska ledtrådar har han lyckats urskilja proteiner i kroppen som direkt påverkar risken för benbrott.

Diana Karpman , överläkare och professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet, studerar de molekylära mekanismer som orsakar njursvikt. Som Wallenberg Clinical Scholar kommer hon att undersöka om vesiklar kan bära inflammationsdrivande ämnen till njurarna. Hon kommer att försöka hitta substanser som kan stoppa olika skadliga vesiklar från att bildas och som kan hämma den skadliga immunreaktionen i njurarna.

Per Svenningsson , biträdande överläkare i neurologi och professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, som studerar proteiner som är centrala för utveckling av Parkinsons sjukdom. Som Wallenberg Clinical Scholar kommer han att utforska läkemedel som potentiellt kan skydda hjärncellerna från att bli skadade. I dag finns mediciner som kan mildra sjukdomssymtom men inga som kan bromsa det nedbrytande förloppet av Parkinson .

Miia Kivipelto , professor vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, som har visat att det går att förebygga minnesstörningar med hjälp bland annat av ändrad kost, fysisk träning, kognitiv träning samt normalisering av blodtryck och blodfetter. Som Wallenberg Clinical Scholar kommer hon bland annat att utveckla en plattform för högkvalitativa kliniska studier av demens.
Läs mer:
Han kartlägger mekanismer bakom fetma och diabetes
- Den som genetiskt sett har höga nivåer neurotensin och sedan äter en gräddtårta tar upp och konserverar fettet mer effektivt än den med låga nivåer, förklarar professor Olle Melander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063