23948sdkhjf

Vill köpa Vivoline

Xvivo lämnar in bud på medtechbolaget, som rekommenderas av styrelsen.
Ett oberoende styrelseutskott har rekommenderat att ett bud som lämnades in idag måndag på medtechbolaget Vivoline Medical, från konkurrenten Xvivo Perfusion, ska accepteras.

Xvivo erbjuder 1,29 kronor och 0,15 aktier i det egna bolaget för varje aktie i Vivoline. För varje befintlig teckningsoption erbjuds 0,72 kronor kontant samt 0,086 aktier i Xvivo.

Affären blir av om erbjudandet accepteras så att Xvivo blir ägare till drygt 90 procent av aktierna i Vivoline samt att Xvivos aktieägare ger styrelsen rätt att besluta om nyemissioner vid bolagets årsstämma den 3 maj. Erbjudandet har accepterats av Vivolines tre största aktieägare: Carl Westin, Frankenius Equity och Igelösa Life Science, som tillsammans äger cirka 48,1 procent av det totala antalet aktier och röster i Vivoline samt cirka 38 procent av alla teckningsoptioner.

Anledningen till att beslutet om att rekommendera erbjudandet fattades av ett oberoende styrelseutskott och inte av styrelsen själv är att Christian W Jansson och ledamöterna Stig Steen och Nils Gyllenkroks bolag Igelösa Life Science är ägare till bolaget Carl Westin, som har åtagit sig att acceptera erbjudandet. Christian W Jansson, Stig Steen och Nils Gyllenkrok var därför inte med i handläggningen av erbjudandet. Det sköttes istället av det oberoende styrelseutskottet, bestående av ledamoten Marco Baroni.

Både Vivoline och Xvivo säljer produkter för perfusion av lungor inför transplantation. Under våren år 2015 kom bolagen fram till en uppgörelse i en patenttvist som Xvivo inledde mot Vivoline i samband med börsintroduktionen år 2013. Den gällde tre av Vivolines patent för vätskor som tagits fram av företagets grundare Stig Steen, professor vid Lunds universitet. Genom uppgörelsen kom bolagen fram till att Xvivo skulle dra tillbaka sin talan vid Lunds tingsrätt och dessutom ersätta Vivoline för rättegångskostnaderna.

Läs mer:
Vivoline och Xvivo når uppgörelse
Xvivo ska betala 1,6 miljoner till Vivoline efter en uppgörelse utanför tingsrätten.

Läs mer om Vivoline Medical.

Läs mer om Xvivo Perfusion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079