23948sdkhjf

Slutför behandlingen

Alla patienter har nu behandlats i en klinisk studie med Hansa Medicals läkemedelskandidat IdeS.
Den sista patienten har nu behandlats med läkemedelskandidaten IdeS och sedan fått en njurtransplantation i en klinisk fas II-studie som utförs av det Lundabaserade bioteknikbolaget Hansa Medical. Behandlingarna har genomförts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

IdeS är ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Substansen testas för tillfället i två parallella kliniska fas II-prövningar med fokus på njurtransplantation. Förhoppningen är att en IdeS-behandling ska eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA, inför en transplantation och därmed motverka att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar stöter bort organet.

Den aktuella fas II-studien omfattar totalt tio patienter med hög risk för att stöta bort transplanterade organ. De har fått en njurtransplantation efter att de behandlats med IdeS. Efter operationen ska patienterna följas i sex månader. Resultat från studien väntas under det fjärde kvartalet 2016.

IdeS testas även i en fas II-studie vid amerikanska Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles. Där administreras substansen i kombination med en hög dos intravenöst gammaglobulin samt en anti-CD20-behandling. Denna studie har initierats av professor Stanley Jordan och kommer att omfatta 10-20 personer som också ska följas upp i sex månader efter sin transplantation.

I början av april fick Hansa Medical grönt ljus från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att starta upp en ny klinisk studie i USA . Även denna studie ska fokusera på IdeS-behandling vid njurtransplantation. Målet är att rekryteringen ska vara slutförd under första halvåret 2017.

Läs också:
Positivt från Hansa Medical
Resultat från en ny studie visar ny verkningsmekanism av IdeS.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063