23948sdkhjf

Hallå där Ulf Hannelius...

...som tillträdde som vd för Diamyd Medical den 11 april. Hur ser ditt fokus som nytillträdd vd ut?
- Från att tidigare ha jobbat med affärsutveckling inom Diamyd Medical kommer jag nu som vd att lägga stor tyngd på att implementera strategin att förstärka vår position som ett diabetesbolag. Bolaget har funnits i 20 år och har en stor trovärdighet och ett starkt varumärke inom diabetesfältet – det är bra då vi söker strategiska samarbeten.

Hur ska du ta Diamyd Medical till nästa fas som diabetesbolag?

- Bolaget har sex kliniska studier på gång där barn och unga vuxna deltar i syfte att testa om diabetesvaccinet Diamyd kan bevara de insulinproducerande betacellerna och på så sätt förhindra eller bromsa sjukdomsförloppet vid typ 1-diabetes. Diamyd Medical har dessutom en enorm mängd data från tidigare studier inom autoimmun diabetes som representerar mycket värde. När det gäller vår antigen-baserade terapi för behandling och prevention av typ 1-diabetes så är vi det företag i världen som har kommit längst. Det gäller att kunna ta lärdom av redan gjorda och pågående studier för att knyta ihop säcken och på bästa sätt kunna nå marknad. Vidare är kompletterande samarbeten viktiga för oss och det är något som vi hela tiden tittar på, bland annat inom stamceller eftersom vi tror på den regenerativa medicinens betydelse för framtida bot eller behandling av typ 1-diabetes genom återskapande av fungerande betaceller.

I februari genomfördes en nyemission på drygt 22 miljoner kronor för att snabba på utvecklingen inom antigen-baserad terapi i kombination med bland annat GABA-behandling. Hur går det?

- Alla vet att det är kostsamt att utveckla läkemedel. Vi har en stor skara lojala och engagerade aktieägare och vi är tacksamma för att vi kan vara på börsen och göra en så lyckad emission. Pengarna förstärker vår förhandlingsposition vid diskussioner med olika läkemedelsföretag och används bland annat till att kunna utöka en av våra forskarinitierade kliniska studier som leds av professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet, där GAD i alum ges direkt i lymfnod. Dessutom pågår förhandlingar i USA om att utöka den studie som kombinerar diabetesvaccinet Diamyd med GABA. Samtidigt för vi diskussioner med läkemedelsverket om att kunna inleda en liknande klinisk prövning i typ 1-diabetespatienter i Sverige framöver och Diamyd Medical har ingått avtal med Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset om den här studien.

Ulf Hannelius är filosofie doktor i molekylärbiologi från Karolinska Institutet och med en MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Han har sedan november 2015 arbetat sida vid sida med Diamyd Medicals interima vd och bolagets grundare Anders Essen-Möller.

Läs mer om Diamyd Medical.
Läs även:
Satsar mer på Cellaviva
Diamyd ökar sin investering i biobanken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094