23948sdkhjf

Tre forskare får hedershatt på KI

Styrelsen för forskning vid KI har utsett tre nya hedersdoktorer som snart får doktorshatt för sina insatser.
Varje år utser Karolinska Institutet, KI, hedersdoktorer, för viktiga vetenskapliga insatser, särskilda insatser för universitetet eller betydelsefulla insatser för mänskligheten. Styrelsen för forskning vid KI har nu utsett tre nya hedersdoktorer som snart får doktorshatt för sina insatser. Dessa är:

Sir Richard Peto , professor i medicinsk statistik och epidemiologi vid universitetet i Oxford, England, utses till medicine hedersdoktor. Peto har ägnat hela sin forskarkarriär åt att studera de huvudsakliga orsakerna till dödlighet i vuxen ålder. Han är också kliniker och har som sådan ambitionen att utvärdera behandlingsmetoder inom en rad stora sjukdomsgrupper. Under de senaste 40 åren har han dokumenterat de mycket allvarliga sjukdomstillstånd som rökning ger upphov till. Petos arbete har hjälpt WHO och världsbanken att starkt engagera sig i kontrollen av tobaksbruk. Vad gäller andra orsaker till sjuklighet har Sir Richard Peto initierat många av världens allra största studier inom områdena hjärtsjukdomar, stroke och cancer. Han har genom åren också samarbetet intensivt med forskare vid KI, inte minst inom området bröstcancer.

Robert S. Langer , professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), Boston, USA utses till medicine hedersdoktor. Langers forskning befinner sig i gränslandet mellan bioteknologi och materialvetenskap. Han är en av pionjärerna bakom syntesen av polymerer för kontrollerad utsöndring av läkemedel. Dessa kontrollerade utsöndringsmekanismer inkluderar mikrosfärer, nanosfärer och implantat för behandling av cancer, hjärtsjukdom, diabetes och mentala sjukdomstillstånd som schizofreni och beroende. Miljontals människor världen över använder idag läkemedel som bygger på principen med kontrollerad utsöndring. Hans forskning och innovationer har förändrat den farmaceutiska industrin och på ett avsevärt sätt förbättrat livet för ett stort antal människor i världen.

Alimuddin Zumla , professor i infektionssjukdomar och internationell hälsa vid University College London, London, utses till medicine hedersdoktor. Zumla har haft den unika förmågan att kunna genomföra infektionsmedicinsk forskning av högsta internationella klass kombinerat med globala insatser för att skapa och upprätthålla forskningssamarbeten mellan forskare i Europa, USA, Mellanöstern och Afrika. Han ligger bakom avgörande insatser i utveckling av internationella behandlingsstrategier för tuberkulos och hiv. I de senare har han på ett föredömligt sätt integrerat kunskap från epidemiologiska studier, sjukdomslära och diagnostik. Han har genom sina insatser bidragit till utveckling av ny global diagnostik, förebyggande aktiviteter och nya behandlingsstrategier.

Promovering äger rum i Stockholms stadshus den 13 maj 2016.

Läs också:
MIT-professorn Robert S Langer får Scheelepriset
Robert S Langer får Scheelepriset för sin forskning inom läkemedelstillförsel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078