23948sdkhjf

”Marknaden är minst lika stor”

Resultat från prekliniska studier på human hud visar att Follicums läkemedelskandidat verkar hämmande på hårsäckarna. Nu går bolaget vidare till klinisk fas IIa, samtidigt som arbetet pågår med att ta fram en ny formulering av behandlingen.
Samtidigt som bolagets kliniska studie går in i fas IIa pågår arbetet för fullt på Lundabaserade Follicum med ytterligare toxikologiska studier på läkemedelskandidaten FOL-005 som utvecklas till en behandling för att kontrollera hårväxt.

FOL-005 baseras på forskning från Lunds universitet, där forskare ville testa effekten av ett kroppseget protein på ateroskleros, åderförkalkning. En modifierad version av proteinet injicerades under huden på möss vilket ledde till en slumpmässig upptäckt: molekylen verkade ge en ökad hårväxt hos mössen, utan bieffekter. Då föddes idén att utveckla substansen till en behandling mot håravfall och Follicum grundades.

FOL-005 har mycket riktigt visat sig stimulera tillväxten av hår hos möss men test på human vävnad har uppvisat motsatt effekt: en stark hämning av hårväxten.

I Follicums pågående kliniska fas I/IIa-studie, som utförs av samarbetspartnern Clinical Research Center for Hair and Skin Science, CRC, vid universitetssjukhuset Charité i Berlin, testas FOL-005 på friska män. Fas IIa-delen ska delas upp i två grupper om 15 män vardera. De ska få fyra olika doser av FOL-005 samt placebo injicerade på olika delar av ett rakat område på sitt lår. I den ena gruppen ska behandlingen ges två gånger i veckan och i den andra tre gånger. Behandlingen ska pågå i tre månader. Studien är upplagd så att både en stimulerande och hämmande effekt på hårväxten kan mätas.

- Det primära målet är att utvärdera säkerheten men vi vill även se om vi behandlingen ger någon effekt, säger Jan Alenfall, vd på Follicum.

Att behandlingen utifrån tidigare resultat snarare förväntas hämma istället för att stimulera hårväxt ser han inte som något större problem.

- Vi bedömer att marknaden är minst lika stor om inte större när det gäller borttagning av hår, säger han.

Tanken om att även kunna stimulera hårväxten finns dock kvar på företagets önskelista. Det pågår nu studier för att försöka förstå verkningsmekanismen av FOL-005 och förhoppningen är att en ökad kunskap om detta ska göra det möjligt att ta fram en behandling som vänder processen så att håret växer ut. En annan förhoppning är att kunskapen ska leda bolaget vidare till nya användningsområden för läkemedelskandidaten.

- Dessutom kommer det att underlätta arbetet med att hitta en partner om vi vet verkningsmekanismen, säger Jan Alenfall.

Follicum har idag två anställda och den prekliniska forskningen bedrivs i samarbete med såväl kommersiella som akademiska labb. Förutom forskning om verkningsmekanismen ligger Follicums fokus nu på att ta fram en ny formulering för FOL-005.

- Vi vill ta fram en mer konsumentvänlig beredningsform, exempelvis en salva eller en kräm för topikal behandling. Det innebär att vi behöver genomföra kompletterande toxikologiska studier och det kommer även att kräva nya kliniska studier.

Vilken typ av beredningsform som bolaget väljer att gå vidare med och vilken koncentration av den aktiva substansen som ska användas kommer till stor del att baseras på resultaten från den pågående fas I/IIa-studien, som väntas vid årsskiftet.

- Om vi misslyckas med att ta fram en salva, kräm eller annan beredningsform så kan vi välja att bibehålla injektion som administreringssätt då det finns sofistikerad teknologi att tillgå, säger Jan Alenfall.

Han berättar vidare att bolagets mål är att utlicensiera utvecklingen av läkemedelskandidaten så fort som möjligt. Förhoppningen är att en licensaffär kan bli av efter att studien är avklarad.

För att finansiera fortsatta kliniska och prekliniska studier samt formuleringsarbetet har Follicum startat upp en pågående emission som vid fullteckning kan tillföra bolaget 30 miljoner kronor före emissionskostnader.

Läs också:
Lovande resultat i studie på håravfall
Den maximala dosen gav inga biverkningar i Follicums kliniska studie.

Läs mer om Follicum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.578