23948sdkhjf

Life Genomics samarbetar med Roche

Svenska Life Genomics inleder samarbete med Roche kring säkrare fostertester.
Det svenska bioteknikföretaget Life Genomics och den schweiziska bioteknikkoncernen Roche ingår samarbete kring fosterdiagnostiktestet NIPT, Non-Invasive Prenatal Testing. NIPT är ett test där ett blodprov från en gravid kvinna analyseras för att identifiera eventuella kromosomavvikelser som Downs syndrom hos fostret i ett tidigt stadium. Redan i vecka elva kan testet genomföras och ge svar på om eventuella kromosomskador föreligger.

- Vi kommer närmare vårt mål att möjliggöra för samhället att kunna erbjuda testet till alla gravida. Det kommer avsevärt att reducera antalet kvinnor som behöver genomgå fostervattenprov med risk för missfall, säger Mikael Kubista, vd Life Genomics.

I början av året flyttade bolaget till nya lokaler i Göteborg där testlaboratoriet uppgraderas till ett storskaligt format för att klara både svensk och internationell efterfrågan. Bolaget har tidigare bedrivit sin verksamhet hos moderbolaget Tataa Biocenter.

NIPT är säkrare och mer tillförlitligt än dagens testmetoder och introducerades i Sverige av Life Genomics 2014. Förra året rekommenderades testet av Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering, SBU, och erbjuds idag av privata mödravårdscentraler och till vissa riskgrupper av Karolinska sjukhuset. Testet är dyrt och måste bekostas av de blivande föräldrarna.

- Det vill vi ändra på. Vi kan komma ner till helt andra prisnivåer, säger Mikael Kubista.

Roche NIPT-test, Harmony, är i slutfasen för ett europeiskt så kallat CE-IVD-godkännande och kommer att sättas upp i Life Genomics laboratorium i Göteborg. Förutom för den svenska marknaden kommer bolaget att analysera prover från övriga Norden, ett flertal andra europeiska länder och från länder i Mellanöstern.

Life Genomics grundades 2014 som en avknoppning från TATAA Biocenter . Bland de större delägare återfinns Bure Equity och statliga Almi Invest.

Läs även:
Life Genomics förbereder expansion
”Vi flyttar till nya lokaler för att kunna hantera en ökning i antalet prover och analyser”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078